První slečna republiky? Nic nového! Výrazné dcery prezidentů už tady byly

Praha - "Kačenko, doufám, že budeš souhlasit neformálně s tím, že budeš moje první slečna," prohlásil budoucí prezident Miloš Zeman po svém zvolení a naznačil, že by se po jeho boku mohla objevovat místo manželky dcera. To ale není žádná novinka. Roli první dámy už suplovaly dvě dcery hlav států – Alice Masaryková a dcera Emila Háchy Milada Rádlová.

Zvolený prezident Miloš Zeman už několikrát naznačil, že roli první dámy bude plnit nejen jeho manželka Ivana ale i dcera Kateřina. Sama Kateřina ale pro Právo prozradila, že její matka bude plnit roli první dámy sama.

Přesto Miloš Zeman krátce po svém zvolení prohlásil: "Kačenko, doufám, že i když nemáme šlechtické tituly, budeš souhlasit neformálně s tím, že budeš moje první slečna."

To, že dcery prezidentů převezmou úlohy svých matek, není žádná novinka, upozorňuje čtvrteční Právo. Podobný záskok měl i první československý prezident Tomáš Garigue Masaryk. Za jeho manželku Charlottu suplovala dcera Alice. Podobně to bylo i v případě protektorátního prezidenta Emila Háchy, dcera Milada Rádlová nahradila manželku, která zemřela ještě před jeho nástupem do funkce.

Milada se Háchu snažila přesvědčit, aby se kvůli zdravotním problémům funkce vzdal. Neúspěšně. Dokonce jezdila i za Karlem Hermannem Frankem (nejdříve státní tajemník Úřadu říšského protektora, později německý státní ministr pro Čechy a Moravu) a orodovalo u něj za propuštění lidí z koncentračních táborů, píše Právo. Po druhé světové válce a po smrti otce ve vězeňské nemocnici skončila jako bezdomovec.

Související

Miloš Zeman

Zeman předal klokánkům šek na 1,5 milionu. Při té příležitosti urážel novináře

Prezident Miloš Zeman a jeho dcera Kateřina předali dnes na Pražském hradě Fondu ohrožených dětí (FOD) pro jeho klokánky 1,5 milionu korun. Symbolický šek převzala šéfka fondu Hana Kupková. Podle ní se peníze využijí na uhrazení potřeb dětí, předání se tentokrát uskutečnilo kvůli koronavirové epidemii bez nich. Hlava státu přispívá klokánkům pravidelně několik let.

Více souvisejících

Kateřina Zemanová Miloš Zeman prezident čr

Aktuálně se děje

před 3 minutami

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

před 10 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

před 51 minutami

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Suché počasí může působit potíže. Hrozí požáry, varuje ČHMÚ

Meteorologové varují před nebezpečím požárů v souvislosti s nárazy větru o rychlosti přes 50 kilometrů za hodinu a suchem, které aktuálně panuje v Česku. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se týká většiny území. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy