Vlivný člen ČSSD Stoklasa už sedí ve vazbě

Ostrava - Ostravská policie dnes ráno na žádost soudu zadržela v centru města bývalého vlivného člena ČSSD, někdejšího radního kraje a zastupitele Jana Stoklasu odsouzeného za úvěrový podvod.

České televizi včera Stoklasa řekl, že je k nástupu do vězení připraven. Nechápe prý, proč po něm policie pátrá.

Hledaný politik byl zadržen dnes ráno v místech, kde se nachází ředitelství věznice. Policie ale odmítá sdělit, zda šel Stoklasa zrovna do věznice. Jediné, co bylo novinářům řečeno je, že politik nebude vyslýchán.

Podle obžaloby Stoklasa a jeho společník pomocí smyšlených faktur připravili prostřednictvím úvěrů Komerční banku a Českou spořitelnu celkem o 24 milionů korun. Zadluženou firmu pak podle rozsudku převedli na takzvané bílé koně. Zbavili se tak závazků a úvěry nikdy nebyly splaceny.

Jan Stoklasa, někdejší vlivný sociální demokrat, přišel kvůli kauze v roce 2010 o místo na kandidátce ČSSD pro volby do Poslanecké sněmovny. Na základě tlaku spolustraníků pak rezignoval na funkci krajského radního. Své členství v ČSSD pozastavil, zastupitelem ale zůstal.

V listopadu Stoklasa požádal soud o odklad nástupu do výkonu trestu, protože byl hospitalizován v psychiatrické léčebně. Soud mu vyhověl, ale odklad byl platný pouze do 31. ledna, píše server novinky.cz.

Na útěku je ale stále bývalý poslanec Petr Wolf. Ani tomu se nechce odpykat si trest a prchá. I on pochází z Moravskoslezského kraje.

Petr Wolf v textové zprávě odpovídal Právu na žádost, aby se stručně vyjádřil k tomu, proč utekl před spravedlností a zda má v úmyslu se vrátit.

„Vážený pane Honusi, neutekl jsem, jak se všichni domnívají, ale používám jeden z důmyslných převleků inspektora Clouseaua. Tento převlek je tak důmyslný, že mě ani zatýkací družina neobjevila. Na četné dotazy vašich kolegů jsem nemohl odpovědět, neboť jsem v té době použil převlek stromu a místo rukou jsem měl větve. Bohužel se na mne ještě k tomu všemu uhnízdil datel, což, jistě uznáte, není nic příjemného," přišlo ve čtvrtek z mobilního telefonu, který používal exposlanec Wolf. O této události informuje server Novinky.cz.

Související

Více souvisejících

Policie ČR Petr Wolf Věznice

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy