Policie obvinila členy představenstva na politiky napojené firmy Key Investments

Praha - Protikorupční policie obvinila tři bývalé členy představenstva investiční společnosti Key Investments (KI). Podle detektivů svými aktivitami způsobili pěti městům či městským částem, 32 lidem a čtyřem právnickým osobám škodu zhruba 315 milionů korun. Kriminalisté trojici viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže, řekl dnes mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.

Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra za ČSSD Stanislava Grosse. Své peníze jí svěřil také někdejší ministr průmyslu za ODS Martin Kocourek.Obvinění působili ve statutárním orgánu akciové společnosti v letech 2007 až 2011. Server Českápozice.cz napsal, že mezi stíhanými jsou Daniel Brzkovský, Klára Fensteterová a Alena Štorkanová. Všichni jsou stíháni na svobodě.     Podle policistů jeden z obviněných nakupoval vysoce rizikové investiční cenné papíry, přestože věděl o jejich nedostatečné likviditě. "Další dvě obviněné osoby měly nedostatečně dohlížet na činnost společnosti jako obchodníka s cennými papíry, zejména na používané typy investic a správu portfolia z hlediska míry rizika, spojeného s investicemi do neveřejně obchodovaných investičních nástrojů," uvedl mluvčí.     Podle něho kvůli tomu nemohly být uzavřené smlouvy vypořádány poté, co v dubnu 2011 přišla firma o licenci obchodníka s cennými papíry. Tím byla více než 40 subjektům způsobena škoda přes 300 milionů.     Investiční společnost spravovala nebo spravuje prostředky městským částem Prahy 6, 10 a 13. Dohromady firmě všechny radnice svěřily stovky milionů. Prostředky však u KI měla také města Sokolov, Votice či společnost Sokolovská uhelná.     Praha 10 firmě svěřila přes 200 milionů korun, některé její cenné papíry stále má. "Z některých cenných papírů nám firmy platí průběžně výnosy, tam jsme nepřišli o nic. Pak je pravda, že tam máme několik cenných papírů firmy, která šla do konkurzu," řekl ČTK mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.     Ze znaleckých posudků, které si radnice nechala již dříve vypracovat, vyplývá, že firma tržní hodnotu portfolia nadhodnocovala. Loňské posudky podle Charváta ocenily hodnotu tehdejšího portfolia reálně o 100 až 150 miliónů korun méně. "Domníváme se, že dotyčná obvinění jsou v souladu s trestními oznámeními, která jsme v této věci podali již téměř před dvěma lety," podotkl mluvčí Prahy 10.     Praze 6 se větší část investovaných peněz vrátila, radnice podle nedávného vyjádření mluvčího Adama Halmošiho zatím dostala zpět přes 360 z přibližně 430 milionů, které KI svěřila. Zbylé prostředky jsou prý v cenných papírech s různou dobou splatnosti stále uložené. "Veškeré dosud splatné výnosy městská část obdržela," uvedl nedávno Halmoši. Všechny investované peníze včetně úroků, celkem 206,8 milionu korun, vyplatila KI ještě před návrhem na insolvenci Praze 13.

Související

Soud, ilustrační foto

Soud potvrdil exmanažerům Key Investments tresty odnětí svobody

Bývalí členové představenstva investiční společnosti Key Investments (KI) Daniel Brzkovský a Klára Fenstererová půjdou na pět a čtyři roky do vězení. Tresty jim dnes potvrdil odvolací soud. Někdejší manažer firmy v letech 2004 až 2011 podle soudu vědomě nakupoval vysoce rizikové cenné papíry, které nebyly veřejně obchodovatelné a po krachu firmy KI byly bezcenné. Žena na společnost nedostatečně dohlížela. Dvojice způsobila klientům škodu v řádu stamilionů korun.
Soud, ilustrační foto

Kauza Key Investments: Dva manažeři mají jít do vězení, hned se odvolali

V kauze investiční společnosti Key Investments (KI) dnes soud potrestal manažery Daniela Brzkovského a Kláru Fenstererovou pěti a čtyřmi lety vězení. Muži také uložil maximální, tedy desetiletý zákaz působení ve vedení firem, žena dostala zákaz na šest let. Podle nepravomocného rozsudku způsobila dvojice klientům škodu 849,2 milionu korun, kterou jim částečně musí nahradit.

Více souvisejících

Key Investmens Soudnictví

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy