Horníci z Paskova v depresi: Práci už nenajdeme. Runsok vzkazuje majitelům OKD toto

Ostrava - Chovejte se jako džentlmeni a dohodneme se na těžbě na Dole Paskov do roku 2016. Takový vzkaz poslal premiér v demisi Jiří Rusnok majitelům OKD. Ti hozenou rukavici přijímají a jsou připraveni jednat.

Petr Kohút pracuje pro OKD v Dole Paskov 10 let. Stovky metrů pod zemí vyklízí vyrubané uhlí. Teď jemu, stejně jako stovkám jeho kolegů, hrozí vyhazov. " Pro nás, jako pro horníky, je to to šílená rána, si myslím, že jo, protože lidi, co tam pracujou x let, tak teďkom na té severní Moravě moc té práce není," povídá Petr.

Petr je vyučený truhlář a věří, že by mohl časem pracovat ve svém původním oboru. Po nové práci se zatím ale neohlíží. "Relativně si říkám, že bych tu práci mohl najít, ale ti lidi, co tam jsou 25 let, ti nemají šanci," vypočítává horník z Dolu Paskov.

Podle Petra je uzavření Dolu Paskov neuváženým krokem OKD. Oproti Karviné je totiž v Paskově velmi kvalitní koksovatelné uhlí antracit. "Když skončí Paskov, za pár let skončí, podle mě, i ta Karviná, protože to uhlí je spíš neprodejné, bych řekl já, není tak kvalitní," předesílá Petr. "V Dole Paskov se skutečně těží kvalitní koksovatelné uhlí, jeho těžba je kvůli náročným geologickým podmínkám a nízkým cenám na světových trzích prodělečná," reagoval mluvčí OKD Marek Síbrt.

O náročnosti dolování černého zlata ví Petr své, po deseti letech v prachu má zdravotní problémy. "Člověk to cítí, že už nedýchá tolik, nebo že se mu špatně dýchá. Kašle a i ty oči, když jste celý den ve tmě a vylezete na povrch, tak ty oči dostávají taky dost zabrat," vysvětluje Petr.

On a jeho kolegové pořád doufají, že se Paskov podaří zachránit. To připustil i premiér v demisi Jiří Rusnok. Řekl, že pokud by majitelé OKD přistoupili k jednání se státem jako džentlmeni, bylo by reálné těžbu v dole zachovat do roku 2016. "Jsme připraveni zasednout k jednacímu stolu a slova pana premiéra vítáme, dokončujeme právní analýzy toho co nám umožnuje evropská legislativa aby byla jednání maximálně konkrétní," říká Síbrt z OKD.

Související

OKD, Důl Paskov

Důl Paskov se nebude zavírat dříve než v květnu 2017

Ostrava - Důl Paskov na Frýdecko-Místecku nebude možné zavřít dříve než k 1. květnu 2017. Dřív se to nedá stihnout kvůli splnění legislativních požadavků. Novinářům to dnes řekli účastníci regionální tripartity. O uzavření ztrátového Dolu Paskov už se mluví tři roky, společnost OKD počátkem letošního roku zveřejnila, že by ho chtěla zavřít na konci roku 2016. Oficiální rozhodnutí ale zatím ještě nepadlo. Podle vládního zmocněnce Jiřího Ciencialy důl měsíčně generuje ztrátu okolo 100 milionů korun.

Více souvisejících

Důl Paskov Jiří Rusnok (guvernér ČNB) OKD

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy