Soud projedná žalobu Rittiga na Zaorálka kvůli označení "lupič"

Praha - Dnes má být projednána u Pražského městského soudu, žaloba lobbisty Iva Rittiga, který požaduje po místopředsedovi ČSSD Lubomíru Zaorálkovi omluvu a 100.000 korun jako náhradu za újmu, jelikož ho pan Zaorálek nazval v červnu přímo v poslanecké sněmovně lupičem.

V červnu letošního roku, se na schůzce  Sněmovny, probíral policejní zásah v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (Nečasové). Policie tehdy našla při prohlídkách bytů a nebytových prostor 150 miliónů korun spolu s desítky kilogramy zlata. Zásah probíhal  i u podnikatelů Rittiga a R. Janouška, kteří nebyli toho dne v České republice. Policie prohledala jejich domy a kanceláře i bez jejich přítomnosti. Byla to největší policejní akce tohoto druhu, ve veřejné sféře v naši republice. Pan Zaorálek v projevu upozornil, že si lidé mezi sebou povídají o Rittigovi a Janouškovi jako o lupičích. Přirovnal jejich pověst k pověsti Al Capone a pohoršoval se, že takoví lidé nebudí důvěru. Což Rittigovi vadilo spolu s tvrzením, že peníze a zlato byly nalezeny přímo u něho.

Uvidíme jak se celá záležitost vyvine. Policie se na akci připravovala mnoho měsíců. Razie proběhla na základě vyšetřování, které ukázalo vazby mezi několika politiky, úředníky a také podnikateli. Policie podezírá hodně důležitých osob z praní špinavých peněz, ovlivňování veřejných zakázek a podílení se na účasti organizovaného zločinu.  Na seznamu prověřovaných jsou jména: Rittiga, Janouška, politika Tomáše Hrdličky a úředníka magistrátu Jiřího Tomana a dalších.

Související

Jana Nečasová u Obvodního soudu pro Prahu 1

Zvrat v kauze Nečasové: Nejvyšší soud označil odposlechy za nezákonné

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové (dříve Nagyové) za nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauz, které spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a které přispěly k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Uvedla to dnes Česká televize (ČT).
Petr Nečas

Nečasovu křivou výpověď bude soud řešit veřejně, trestní příkaz neplatí

Státní zastupitelství podalo odpor proti trestnímu příkazu, který uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi ve prospěch manželky Jany. Znamená to, že trestní příkaz se ruší a soud bude kauzu projednávat v hlavním líčení. Uvedla to dnes mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Odpor podá i Nečas, sdělil jeho právník Adam Černý.

Více souvisejících

kauza Nagygate (od 13.6.2013) Ivo Rittig Lubomír Zaorálek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Musí své červené linie nakreslit i Západ? Chránit ukrajinské nebe lze i bez války

Bývalý německý diplomat Wolfgang Ischinger vyzývá Západ k určení vlastních červených linií vůči Rusku, zejména kvůli útokům na ukrajinskou civilní infrastrukturu. Západ dosud reagoval převážně sankcemi a vojenskou pomocí, ale bez jasného signálu, který by Moskvu odradil od dalších agresivních kroků.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy