Inspekce odhalila podvod na zákaznících: Spořič energie, který naopak víc "žere"

Praha - V některých českých obchodech se objevil výrobek, který slibuje úsporu elektrické energie. Česká obchodní inspekce se na jeho funkčnost zaměřil a zjistila, že jde o podvod na spotřebitelích. Proti prodejcům ani výrobci ale nijak zasáhnout nemůže. Jak je to možné?

Na ČOI se obrátilo několik desítek lidí s žádostí, aby jim inspekce vysvětlila, jak funguje "zázračný spořič elektrické energie". Ten má uspořit až 75% nákladů na elektrickou energii. Inspekce výrobek Energy Saver Pro zakoupila a podrobila zkoumání.

"Z výsledků testů vyplynulo, že tento výrobek, jehož obsahem je velmi jednoduchý elektrický obvod, elektrickou energii nejen vůbec nespoří, ale naopak ji sám spotřebovává. Informace prodávajících o výhodnosti koupě tohoto přístroje jsou zcela klamavé a Česká obchodní inspekce doporučuje spotřebitelům výrobek rozhodně nekupovat," stojí v závěrech inspekce.

Výrobek však splňuje bezpečnostní předpisy, pouze místo úspory elektřiny jí ještě více spotřebuje.

I tak ale inspekce zjistila jisté nedostatky i ohledně bezpečnostních předpisů. "Kontrolou byla prokázána také nepravdivost deklarace prodávajícího, že „elektrické zařízení odpovídá všem evropským směrnicím". V daném případě není výrobek náležitě označen značkou pro elektrické zařízení třídy ochrany II, a proto požadavky směrnice LVD 2006/95/EC nesplňuje," stojí v tiskové zprávě ČOI.

Stejně tak nelze s jistotou prokázat, že výrobek odolá zásahu bleskem, jelikož má údajně vestavěnou ochranu proti bleskům.

Pokud si ale myslíte, že ČOI teď bude prodejce pokutovat, mýlíte se. "Vůči prodejci těchto výrobků však nemůže Česká obchodní inspekce využít svých kontrolních a sankčních pravomocí, tj. zakázat jeho distribuci a prodávajícího za klamavé obchodní praktiky postihnout, neboť se jedná o zahraniční subjekt mimo EU, který v Česku nemá zastoupení. Z tohoto důvodu i vymahatelnost spotřebitelských práv může být problematická, proto ČOI spotřebitelům doporučuje, aby si tuto rizikovou investici dobře rozmysleli," uvádí inspekce.

Energy Saver Pro Česká obchodní inspekce

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy