Ombudsmanka se zlobí: Vydělávají jen pár tisíc za solární energii a nemají nárok na dávky

Praha - Na své střechy si nechali umístit malé fotovoltaické elektrárny s vidinou mírného přilepšení ke svému příjmu. Kdyby jim ale někdo řekl, že kvůli tomu přestanou mít nárok na dávky v nezaměstnanosti, tak si to mnozí pravděpodobně rozmyslí. Teď je ale naděje na změnu. Zastala se jich ochránkyně práv.

Ombudsmanka Anna Šabatová se zastala lidí, kteří provozují drobné sluneční elektrárny, přišli o práci a od státu nemají nárok na pomoc v nezaměstnanosti. Jedná se přitom většinou o lidi, kteří mají nainstalované panely s výkonem kolem 0,004 MW.

"Většinu elektřiny spotřebují sami na provoz domu, zisk z přebytků pouštěných do sítě je v lepších případech 2-3 tisíce korun měsíčně, v zimě jen pár stovek. Pokud přijdou o zaměstnání, je toto jejich jediným příjmem, nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti a sami si musí platit zdravotní a sociální pojištění," uvádí úřad ombudsmanky. Stát totiž nijak nerozlišuje velké solární barony a drobné provozovatele.

Příjmy z prodané elektřiny se totiž považují za příjmy z podnikání. Provozovatelé mají i vlastní IČ. Když pak ztratí své hlavní zaměstnání, mají problém.

"Výroba elektřiny se v tu chvíli stává jejich hlavním příjmem, tj. tato samostatná výdělečná činnost je chápána jako hlavní, proto nemají nárok na podporu v nezaměstnanosti (OSVČ nemůže být uchazečem o zaměstnání podle zákona o zaměstnanosti, může být pouze zájemcem o zprostředkování zaměstnání, tj. bez podpory). Drobní výrobci elektřiny navíc nemohou využít ani postupu standardního pro živnostníky – přerušení provozování živnosti," kritizuje úřad. Přerušit živnost nemohou, jelikož mají pouze udělenou licenci. Tu by museli leda zrušit.

Vedle absence nároku na dávky v nezaměstnanosti nemohou drobní solárníci pobírat ani dávky jmotné nouze. "Jako „podnikatelům" se jim totiž započítává fiktivní příjem v částce odpovídající 50 % průměrné měsíční mzdy za předchozí rok (tedy cca 12 500 Kč), takže na dávky pomoci v hmotné nouzi nedosáhnou," pokračuje v kritice. Úřad veřejné ochránkyně práv požaduje od zákonodárců nápravu této situace.

Související

Miloš Zeman

Pithart či Horáček vyzvali prezidenta Zemana k abdikaci

Prezident Miloš Zeman se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině a měl by abdikovat. Vyzvalo ho k tomu ve společném prohlášení osm bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 včetně někdejšího předsedy vlády a Senátu Petra Pitharta, bývalé ombudsmanky Anny Šabatové nebo Zemanova protikandidáta z minulé volby hlavy státu Michala Horáčka.

Více souvisejících

Anna Šabatová solární energie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy