Hackeři vykrádají lidem na bankovní účty. Pozor na spam o falešném dluhu!

Ústí nad Labem - Policie v posledních dnech zaznamenala několik případů, kdy lidé přišli po útoku hackerů o peníze prostřednictvím internetového bankovnictví. Případ zřejmě souvisí se spamem, který dostaly do e-mailových schránek tisíce lidí. ČTK to dnes řekla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.

Hackeři rozeslali e-maily o údajném dluhu adresátů. Po otevření přílohy jim počítač napadl tzv. trojský kůň. Zatímco v textu e-mailu byla fiktivní čísla a podpisy neexistujících lidí, virus je ale mimořádně nebezpečný, neboť jeho spuštěním získávají hackeři plnou kontrolu nad počítačem.

"V případě, že občan obdrží nebo v minulosti obdržel tuto výzvu, radíme jediné. Smazat, neotvírat. Pokud došlo k otevření přílohy, je nutné počítač odpojit od internetu a v nejkratší době ho přeinstalovat," řekla Hyšplerová.

Poškození by se podle kriminalistů neměli připojovat k internetovému bankovnictví. Právě to podle Hyšplerové naposledy udělal muž ze středních Čech, který následně přišel o peníze.

"Při přihlášení do svého internetového bankovnictví vyplnil login a heslo. Potvrzující SMS mu nepřišla, místo toho se otevřelo nové okno prohlížeče a stránky se jevily jako stránky příslušné bankovní instituce. Zde byl uživatel vyzván k potvrzení instalace aplikace, která mu byla následně zaslána na mobilní telefon," popsala případ Hyšplerová. 

Po stažení aplikace a zadání kódu do internetového bankovnictví získávají hackeři plnou kontrolu nad bankovním účtem dotyčného uživatele a peníze z účtu následně snadno převedou.

Související

Ilustrační foto

Univerzita varuje před zavirovanými e-maily, tváří se jako žádost o nabídku

Před falešnými e-maily, které se tváří jako žádost o cenovou nabídku, dnes varovala Univerzita Karlova (UK). Neznámí podvodníci zneužívají k rozesílání zpráv se zavirovanou přílohou jméno této vysoké školy a její skutečné i fiktivní e-malové adresy. Univerzita nemá s těmito zprávami nic společného, uvedl dnes její mluvčí Václav Hájek.
Ilustrační foto

11 firem dostalo od českého úřadu pokuty za spamy

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nepravomocně uložil 11 firmám pokutu celkem 3,1 milionu korun za to, že šířily nevyžádané zprávy v datových schránkách. Firmy využívaly toho, že poštovní datové zprávy jsou v době nouzového stavu zdarma.

Více souvisejících

spam internet

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 31 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy