Rezort obrany opět vypsal zakázku na letištní radary za 666 milionů korun

Praha – Rezort obrany znovu vypsal zakázku na letištní radary. Původní tendr na čtyři radary za 666 milionů korun, ministerstvo zrušilo před rokem.

Úřad původní tendr zrušil, přihlásil se do něj totiž pouze jeden zájemce. Podmínky výběrového řízení se nyní podle mluvčího ministerstva Jana Pejška lehce změnily, základní parametry ale zůstaly zachovány.

Nákup nových radarů zdůvodňuje zastaralostí dosavadní techniky. Vítěz zakázky bude muset provést i nezbytné stavební práce a instalaci včetně testování a zkoušek, zajistit i školení technického personálu a náhradní díly.Podle dřívějších informací by měly být určeny pro letiště Čáslav, Náměšť nad Oslavou a Praha-Kbely. Předpokládaná hodnota zakázky v roce 2014 byla 666 milionů korun bez DPH.

Letištní radiolokátory slouží k zabezpečení přehledu o leteckém provozu ve vzdušném prostoru vojenského letiště. Ministerstvo již dříve uvedlo, že pořizované komplety musí být připraveny na to, aby v budoucnu mohly zajistit smíšený vojenský a civilní provoz na vybraných vojenských letištích.

Armáda zároveň požaduje nákup nových 3D radarů MADR, které zajišťují kontrolu vzdušného prostoru v nízkých výškách. Ty současné jsou výrazně za hranou své životnosti.

Související

Ministerstvo obrany

NKÚ: Česko není připraveno na krize a mimořádné události, obrana neumí účinně využívat peníze

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své výroční zprávě za loňský rok varuje, že Česko není dostatečně připravené na krize a mimořádné události. Podle NKÚ odpovědné instituce podcenily mnohé události, včetně pandemie covidu-19, a nedostatečně se z nich poučily. Často jen podnikly formální kroky bez zásadních výsledků, což může vést k vážným škodám, plýtvání penězi a ohrožení zdraví obyvatel.

Více souvisejících

ministerstvo obrany Radar

Aktuálně se děje

před 59 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy