Porušil soud práva obviněných? Problémy připustil i soudce

Brno - Skandál s údajně nezákonným přidělováním soudců u Krajského soudu v Brně pokračuje. Soud nedokáže vysvětlit, jak v minulosti případy soudcům přiděloval. Mohl tak porušit ústavní práva obžalovaných. A hrozí i to, že by musel rušit nezákonné rozsudky. Právníci jednoho z obžalovaných teď zveřejnili nahrávku, na které problém přiznává i jeden ze soudců.

Shahram Zadeh se proslavil historicky nejvyšší kaucí v České republice. Za propuštění z vazby, ve které strávil dva roky, musel u soudu složit 150 milionů korun. Teď se snaží prokázat, že celé soudní řízení proti němu je nezákonné.

"Já nežádám nic jiného, než moje ústavní právo na zákonného soudce. To je moje právo a já na něm trvám!" řekl TV Nova Shahram Zadeh souzený za daňové úniky.

Jeho právníci v úterý zveřejnili oficiální soudní záznam z hlavního líčení, na kterém možné nezákonnosti přiznává přímo soudce Aleš Novotný, který má případ na starost.

"Zde teoreticky je možné s částí těchto námitek souhlasit. V tom rozsahu, že tam není pravděpodobně doslovně specifikováno, který soudce jakým způsobem bude v tomto směru určen," uvedl soudce Aleš Novotný.

Na možné nezákonnosti ukazuje i přehled přísedících v senátu Aleše Novotného. Přestože krajský soud má více než stovku přísedících, kteří se mají podle zákona neustále střídat, Novotný soudil v kritizovaném období pouze se sedmi z nich.

"Vzhledem k tomu, že sám krajský soud přiznal, že ty rozvrhy práce neexistují, tak je to velice těžké. A domníváme se, že takovýto stav je protiústavní," uvedl pro TV Nova Petr Kočí, právní zástupce Shahrama Zadeha.

Na stejného soudce podává trestní oznámení matka Martina Nováka, řidiče, který měl jít podle Novotného rozsudku na 15 let do vězení za vytlačení jiného auta ze silnice. Novákovi nakonec trest o 9 let snížil vrchní soud. Muž ale před nástupem do vězení zemřel.

"Zavinil to soudce, který mu dal takový rozsudek, který psychicky on neunesl," řekla TV Nova matka zemřelého Martina Nováka.

Že má Krajský soud v Brně vážný problém, připustil v rozhovoru pro televizi Nova už před dvěma týdny ministr spravedlnosti. Ten připustil i to, že možná bude nutné rušit některé rozsudky.

"My tu situaci teď prověřujeme. Dopisem jsme se obrátili na předsedu toho krajského soudu, což není ten, který tam byl v té době," uvedl 6. května pro TV Nova ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Krajský soud v Brně se k uvedeným podezřením zatím oficiálně nevyjadřuje.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy