Památkáři podali žádost o pražskou Invalidovnu, chtějí tam vybudovat své sídlo

Praha – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových už má na stole oficiální žádost o pražskou Invalidovnu. Podal ji Národní památkový ústav (NPÚ), který chce památkově chráněný barokní areál otevřít veřejnosti i využít jako své sídlo.

O podání žádosti dnes informovala mluvčí NPÚ Jana Tichá. Ústav také dnes předložil ministerstvu kultury návrh využití stavby a jsou připraveny podklady pro jednání s ministerstvem financí, které bude rozhodovat o penězích na rekonstrukci areálu.

Památkáři už také předložili ministerstvu kultury návrh využití Invalidovny. Budova bude podle mluvčí NPÚ otevřena veřejnosti v rámci kulturních či vzdělávacích akcí. Kromě toho ústav předpokládá, že do části areálu přenese své sídlo. NPÚ také jedná o možném využití budovy s Pražským filharmonickým sborem. V úvahu podle mluvčí připadá i využití resortem ministerstva zemědělství.

Podle náměstka ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví Vlastislava Ourody je návrh památkářů připraven zodpovědně, využity byly i archivní podklady a materiály z dřívějších pokusů o využití Invalidovny. „Vnímáme to jako záchranu velice cenné významné památky. Zásadní je i rozměr ekonomický a provozní pro naše příspěvkové organizace," řekl ČTK. Za důležité podle něj rezort považuje, aby veřejnost měla do té budovy přístup, aby se z ní nestal uzavřený areál.

Podle Ourody jsou v tuto chvíli už připraveny podklady pro jednání ministerstev kultury a financí. Rekonstrukce Invalidovny by mohla podle některých oslovených odborníků v případě generální opravy stát až 2,5 miliardy korun.

Invalidovna dříve patřila armádě, byly v ní archivy, ale po poničení povodní a přestěhování archivů armáda objekt označila za nepotřebný. O koupi barokního komplexu neprojevil v nedávném tendru zájem žádný soukromý investor. Objekt se prodával minimálně za 637,7 milionu korun.

Související

památkový úřad

Památkový ústav podle NKÚ chyboval v účetnictví i v zadávání zakázek

Národní památkový ústav (NPÚ) v letech 2017 až 2019 chyboval v účetnictví. Nevedl v něm například dvě nemovitosti v pořizovací ceně 96 milionů Kč. Šlo o karlínskou Invalidovnu a dům v Liliové ulici v Praze. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad, chyby našel i v zadávání veřejných zakázek, v nákupu služeb či evidenci kulturních předmětů.
Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.

Více souvisejících

Národní památkový úřad Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy