Šéf NKÚ Dohnal se zodpovídá před soudem kvůli luxusnímu bytu

Praha - Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal si v pondělí vyslechl obžalobu státního zástupce z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obžaloba ho viní užívání luxusních bytů v centru Prahy na státní náklady.

Pokud uzná soud Dohnala vinným, hrozí mu až pětiletý nepodmíněný trest.

Podle státního zástupce Pavla Poláka Dohnal užíval ke svému bydlení v metropoli postupně dva zbytečně přepychové byty v lukrativních částech pražského centra. Náklady na bydlení Dohnala platil stát. Žalobce vyčíslil škodu, která státu vznikla, na více než milion korun. Dohnal za státní peníze užíval se svou rodinou nejprve byt v Americké ulici na Vinohradech, později se přestěhoval do pětipokojového bytu v Chrudimské ulici ve stejné čtvrti.

Obžalovaný František Dohnal jakékoliv zavinění před soudem popřel. Soudkyni Ivě Fialové popisoval, jak se v NKÚ pro něj byt vybíral. "Kromě obecných požadavků na byt, jako je třeba bezpečnost či bezúhonná osoba pronajímatele, jsem měl i svoje specifické požadavky. Trvalé bydliště mám v Jihlavě a žiji ve společné domácnosti se čtyřmi dětmi. Nechtěl jsem v Praze jen pracovat, ale i žít se svojí rodinou," řekl Dohnal.

Pětipokojový byt podle něj nebyl nepřiměřený. "Kromě toho považuji celé mé obvinění za účelové. Má to politický kontext, je tu nátlak, abych odstoupil z funkce," dodal Dohnal. Nyní podle svých slov odmítl další nabídku na služební nájemní byt, ale platí z vlastní kapsy nájem za podobný byt v pražském centru. "A to, i když mám na byt nárok," doplnil Dohnal.

Před soudem poté vypovídali svědci z řad zaměstnanců NKÚ. Ti Dohnalovo tvrzení podpořili. "Žádný byt v majetku úřadu nebyl v té době volný. Hledali jsme tedy pronájem bytu, který by panu prezidentovi vyhovoval. Byl to standardní postup. Nakonec jsme vytipovali dva nebo tři byty, ze kterých se pak vyhodnotil ten cenově nejpřijatelnější," vysvětlil soudkyni pracovník NKÚ.

Soudkyně Iva Fialová poté odročila jednání na 13. prosince.

Související

Zdeněk Ondráček

Ondráček se naštval na ČT: Jděte do h*jzlu, vy komedianti!

Kauza Čapí hnízdo budí vášně už několik let. Když dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch změnil právní názor na tento případ, v níž čelí návrhu na podání obžaloby i premiér Andrej Babiš (ANO), ozvala se řada politiků, kteří se dožadují vysvětlení. Ostře zareagoval i poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.
Zemřel František Dohnal, bývalý prezident NKÚ a hejtman Vysočiny

Zemřel bývalý prezident NKÚ František Dohnal (†53)

Jihlava - V Jihlavě dnes zemřel František Dohnal, bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) a první hejtman Kraje Vysočina. Ve věku třiapadesáti let podlehl nemoci. ČTK o tom dnes informoval mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

Více souvisejících

František Dohnal Korupce

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy