Soud: Vydání exministra Danylyšyna je nepřípustné

Praha - Městský soud v Praze ve středu rozhodl, že vydání bývalého ukrajinského ministra hospodářství Bohdana Danylyšyna je nepřípustné. O jeho vydání z ČR, kde získal politický azyl, žádá Ukrajina, kde je trestně stíhán pro zpronevěru a zneužití pravomocí.

Soudce Pavel Benda se svým senátem rozhodl podle očekávání. Danylyšyn totiž díky získání azylu nemůže být vydán zpět na Ukrajinu. S rozhodnutím soudu souhlasila i státní zástupkyně, která se na místě vzdala práva na stížnost. Rozhodnutí je pravomocné.Sám exministr netajil po vyhlášení soudního rozhodnutí radost. "Jsem moc vděčný České republice, že vydala takové rozhodnutí," prohlásil s úsměvem Danylyšyn a Mediafaxu nastínil i plány do budoucna: "Budu se tady věnovat vědecké práci, už jsem v jednání s akademií věd." Jeho oborem je makroekonomika.Danylyšyn je ve své vlasti obviněn ze zneužití svého postavení. Při konkurzu na dovozce paliv podle žaloby neupřednostnil nejlevnějšího dodavatele. Tím se dopustil podvodu a Ukrajinu údajně připravil o 13,9 milionu ukrajinských hřiven (31,6 milionu korun).Po zahájení svého stíhání Danylyšyn z Ukrajiny uprchl, byl na něj proto vydán mezinárodní zatykač. Na jeho základě byl loni v říjnu zadržen v pražských Dejvicích a umístěn do vazby. V první polovině ledna mu však byl v Česku udělen azyl a poté byl propuštěn na svobodu.Exministr tvrdí, že jeho stíhání je politicky motivováno.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy Ukrajina

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 11 hodinami

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy