Obviněný v kauze Likérky Drak podal ústavní stížnost, ve vězení má strávit 9,5 roku

Dominik Nagy z kauzy odběratelů a distributorů nelegálního lihu kolem Likérky Drak podal ústavní stížnost. Směřuje proti soudním rozhodnutím, na jejichž základě má strávit 9,5 roku ve vězení. Informaci z justiční databáze potvrdila ČTK mluvčí Ústavního soudu Miroslava Sedláčková.

Nagy je někdejší jednatel a majitel distribuční firmy Nápoje Cyrano. Podle pravomocného verdiktu se dopustil krácení daní ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Škoda na daních je u Nagyho vyčíslená na půl miliardy korun. "Byla to sofistikovaná trestná činnost," řekl loni v červnu na adresu lidí kolem Likérky Drak soudce vrchního soudu Václav Čapka.

V kauze figurovalo více obžalovaných. Jednatel distribuční firmy Verdana Robert Sedlařík si má odpykat 11 let ve vězení, majitel Likérky Drak Pavel Čaniga ještě o půl roku více.

Ke skupině bývalých obchodních zástupců patřili Ladislav Kováč a Pavel Rybář. Za účast na organizované zločinecké skupině dostal Kováč 5,5 roku, Rybář 4,5 roku vězení. Spolu s dalšími odsouzenými se hájili tím, že byli obyčejní "pěšáci" a nevěděli o tom, že by páchali trestnou činnost. Dovolání Nagyho, Kováče a Rybáře nedávno odmítl Nejvyšší soud.

Případ Likérky Drak je jednou z větví celé skupiny procesů kolem lihové mafie, kterou vedl Radek Březina. Za daňový únik 5,6 miliardy korun dostal 13 let vězení.

Alkohol z Březinova nezdaněného lihu podle obžaloby vyráběl bývalý jednatel a majitel Likérky Drak Čaniga. Likérku přitom fakticky vlastnil a ovládal Březina. O distribuci se podle rozsudku starali někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nagy a Sedlařík. Podle žalobce se v likérce v letech 2003 až 2012 zpracovalo nejméně pět milionů litrů 

Související

soudy

Dominik Nagy z lihové kauzy si trest odpyká, Ústavní soud zamítl stížnost

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Dominika Nagyho z kauzy odběratelů a distributorů nelegálního lihu kolem Likérky Drak. Směřovala proti soudním rozhodnutím, na jejichž základě má strávit 9,5 roku ve vězení. Nagy označil trest za nepřiměřeně přísný, domáhal se mimořádného snížení pod hranici sazby. Soud jeho stížnost označil za neopodstatněnou.

Více souvisejících

Dominik Nagy (Likérka Drak) Tomáš Březina (kauza lihové mafie) Soudnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy