Jestli to takhle půjde dál, hledejte si nového ombudsmana, řekl Varvařovský poslancům

Praha - Vnímání a role ombudsmana v Česku drhnou. Myslí si to sám ochránce veřejných práv Pavel Varvařovský, který ve čtvrtek poslancům řekl, že pokud se budou nařízení jeho úřadu nadále ignorovat, budou si moci hledat nového ombudsmana.

"Zavedení zahraniční kolegové jen velmi zřídka narážejí na nevůli vyslyšet doporučení člověka, kterého si například sněmovna zvolila proto, že se jako právník případně jako osobnost jiného vzdělání těší obecné důvěře," řekl ve svém proslovu ve sněmovně Varvařovský a vyslovil přání, aby se i tuzemský úřad veřejného ochránce práv těšil takové důvěře. "Doufám, že malými krůčky dospějeme k takovému vnímání práva a role ombudsmana i u nás, zatím se zdá, že to poněkud drhne," mluvil dále. Ombudsman má pocit, že jeho připomínky vyznívají naprázdno. "Musím bohužel konstatovat, že se mi zdá, že ty pomalé krůčky - vzal-li bych separátně letošní rok od doby, co jsem sepsal tuto zprávu - zdá se mi to být krůčky dozadu," nešetřil kritikou směrem k poslancům. Jako příklad uvedl hlasování o novele zákona o České poště, kterou připomínkoval, horní komora na základě stanoviska veřejného ochránce práv zákon vrátila do sněmovny, která ale zákon schválila přes nesouhlas Varvařovského v původním znění. Klidným hlasem potom poslancům vyložil, že když veřejný ochránce práv sněmovně něco doporučí, nečiní tak, aby někoho rozčílil, či naštval, dokonce prý není veden ani žádnými politickými ambicemi. "Doporučuje to tak, jak jsem slíbil - nezávisle a nestranně. Sděluji vám bez hněvu a zaujatosti, že pokud by ten trend v oslyšení a nikoli vyslyšení mých doporučení měl pokračovat, budete si muset na konci roku najít nějakého jiného veřejného ochránce práv," uzavřel Varvařovský. V jednacím sále vystoupil, aby poslancům přednesl výroční zprávu činnosti svého úřadu za minulý rok. Místo výčtu svých úspěchů dal přitom jasně najevo nevoli, kterou ze strany poslanců vnímá v případě navrhovaných legislativních změn. Že si sněmovna s úřadem ombudsmana asi zcela nerozumí, bylo přitom jasné už z prvních vět ombudsmanova projevu, kdy se o poslance s vtipem otřel."Pokud máte zprávu v této podobě, zjistíte, že je tenčí, než bývala dříve. Rád bych řekl, že to není tím, že bychom toho dělali méně, ale já jsem odmlada byl příznivec toho, že kratší texty se čtou lépe. Vždycky jsem si vzpomněl na rady Hemingwaye začínajícím spisovatelům: Pište v krátkých větách a mějte vždy před očima ty, pro které je ten text určen," řekl Varvařovský, načež musela předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová vstoupit do jeho řeči, aby poslance požádala o klid, málokterý z nich totiž ombudsmanovi věnoval pozornost.

Související

Stanislav Křeček

Ombudsmana Křečka bude nově zastupovat Schorm

Novým zástupcem ombudsmana bude právník Vít Alexander Schorm, kterého nominoval Senát jako svého jediného kandidáta. Devětačtyřicetiletý Schorm dosud působí jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva. Poslanci mu dnes v tajných volbách dali přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman.
Senát ČR

Senát na zástupce ombudsmana navrhl zástupce ČR před Evropským soudem Schorma

Vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva Vít Alexander Schorm se stal jediným senátním kandidátem na zástupce ombudsmana. Horní komora ho dnes vybrala v prvním kole tajné volby. Druhého kandidáta horní komora nevybrala ani ve druhém volebním kole. Advokátu Jakubu Křížovi chyběl ke zvolení jeden hlas, právničce a ombudsmance na ministerstvu obrany Lence Marečkové čtyři hlasy.

Více souvisejících

ombudsman Pavel Varvařovský

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy