Církev chce vydat pozemky KRNAP a jeden objekt

Vrchlabí - Řád svatého Augustina požaduje v rámci církevních restitucích po Správě Krkonošského národního parku (KRNAP) vydání několika pozemků a jednoho objektu. Mluvčí správy KRNAP Radek Drahný dnes ČTK řekl, že správa je připravená o vydání majetku dále jednat. Řád oproti původním informacím nepožaduje vydání někdejšího augustiniánského kláštera ve Vrchlabí.

Církev původně žádala i vrácení bývalého kláštera, v němž je nyní Krkonošské muzeum Správy KRNAP. "Na společném jednání jsme jim vysvětlili, že na objekt kláštera nemají nárok," prohlásil Drahný. O zbývajících nárocích církve, které se týkají vydání objektu dřevodílny ve Vrchlabí a několika menších pozemků je správa parku připravená jednat.

Podle souhrnu žádostí evidovaných Státním pozemkovým úřadem, který dnes zveřejnilo ministerstvo kultury na svém webu, úřady do 21. listopadu evidovaly celkem 2580 výzev na vydání 59.429 pozemků a 786 staveb.

Církve budou muset během 30 let nahradit roční příjmy ze státního rozpočtu ve výši 1,5 mld. Kč. Nemohou to učinit jiným způsobem než prostřednictvím výnosů z navráceného nemovitého a finančního majetku. S tímto majetkem musí podnikat tak, aby roční výnosy za 30 let dosáhly nejméně 1,5 mld. Kč v současných cenách. Vzhledem ke stavu, struktuře a dislokaci tohoto majetku se jedná o obtížný úkol. Jeho naplňování neumožní církvím využívat navrácený majetek neproduktivně a neefektivně. Ztráty z hospodaření či jiné majetkové újmy by církvím znesnadnily zachování současné úrovně jejich výdajů v budoucnu, zvláště však po roce 2043, kdy skončí vyplácení vyrovnávacího příspěvku.

Vyhnout se bolestným výdajovým škrtům či bankrotu, znamená odpovědné a efektivní hospodaření spojené s pečlivým zvažováním navyšování neproduktivních výdajů. Na ně si budou muset církve předem vydělat! Současná situace církví a navrhovaný způsob církevního vyrovnání téměř vylučují jiné použití výnosů z navráceného majetku než pro vlastní provoz a klíčové činnosti, jež zabezpečují církve po celém světě. Navíc je po kvalitní sociální a zdravotní péči, vzdělávání, kultuře a zlepšení stavu většiny církevních architektonických památek v naší zemi dlouhodobě neuspokojená vysoká poptávka, na niž veřejné rozpočtové zdroje už dávno nestačí, píše tisk.cirkev.cz.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Krkonoše

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy