Žádosti církví o majetek se kupí, jde o desítky tisíc pozemků a stovky staveb

Praha - Církve v loňském roce podaly 4152 žádostí o vydání 89.308 pozemků a 1708 staveb. Vyplývá to ze souhrnu ministerstva kultury aktualizovaného k polovině ledna. Církve a náboženské společnosti mohly o vydání majetku požádat do konce roku. Vzhledem k výraznému nárůstu v posledních týdnech bude počet výzev aktualizován během ledna, uvedlo ministerstvo na webových stránkách. Největší část žádostí připadá na Státní pozemkový úřad a Lesy České republiky.

Podle údajů pozemkového úřadu, na který přišla víc než polovina všech žádostí, se do poloviny ledna podařilo uzavřít 47 dohod na vydání 248 pozemků a čtyř staveb o celkové výměře 205,7 hektaru. Zatím schváleno z toho bylo celkem 16 dohod, na jejichž základě by církve měly dostat 63 pozemků a dvě stavby o celkové výměře 81 hektarů.

Ministerstvo kultury upozornilo, že vzhledem k dramatickému nárůstu výzev v posledních týdnech loňského roku jejich konečný počet bude dále aktualizovat během ledna. Ze zveřejněných statistik vyplývá, že jen v týdnu od 9. do 16. ledna v evidenci Státního pozemkového úřadu přibylo 275 žádostí o vydání 4711 pozemků a 36 staveb.

K dalším institucím, na něž se církevní společnosti obracely, patří například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ministerstvo zemědělství, Povodí Vltavy nebo Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Mezi nejvýznamnější vydané památky se řadí například pozemek s bránou tvořící vstup do známého benediktinského kláštera v Rajhradě. O několik pozemků v prostorách kroměřížského koupaliště nazývaného Bajda si požádalo Arcibiskupství olomoucké. Území bezprostředně navazuje na areál kroměřížského zámku a přilehlých zahrad zapsaných na seznamu památek UNESCO.

Před vydáním jsou například i pozemky pod historickými budovami z poloviny 17. století tvořící hospodářské zázemí zámku Žitenice na Litoměřicku, o jejichž vydání požádala Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. O budovu z roku 1884, nacházející se ve Filipově u Jiříkova, v níž v současnosti sídlí domov důchodců, požádala Pražská provincie kongregace Nejsvětějšího Vykupitele (Redemptoristé).

O navrácení pěti staveb a dvanácti pozemků požádala ÚZSVM v rámci církevních restitucí Slezská evangelická církev. Jedná se o nemovitosti v obci Komorní Lhotka na Českotěšínsku využívané pro sociální účely Slezskou diakonií a Integrovaným sociálním ústavem. O pozemek pod budovou svého kláštera v katastrálním území České Budějovice 3 si zažádala Kongregace Školských sester de Notre Dame. Budovu kláštera získal řád zpátky do vlastnictví již na začátku 90. let minulého století. Vydáním majetku by tak došlo ke sjednocení vlastnictví pozemků a samotné stavby.

Související

Kroměříž

Květná zahrada v Kroměříži zůstane státu, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud potvrdil verdikt, podle kterého Květná zahrada v Kroměříži, památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO, zůstane ve vlastnictví státu. Rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži a zlínského krajského soudu zůstávají v platnosti, sdělila ČTK bez dalších podrobností kroměřížská soudkyně Jana Ivánková. Dovolání proti verdiktu podávalo olomoucké arcibiskupství.
Ústavní soud ČR

Cisterciácké opatství Osek prohrálo. Na vrácení majetku nemá nárok, potvrdil ÚS

Ústavní soud zamítl stížnost Cisterciáckého opatství Osek a potvrdil rozsudky nižších soudů, podle kterých opatství nemá nárok na vrácení majetku konfiskovaného v roce 1945. Opatství se dožadovalo vrácení majetku podle pravidel pro restituce církevního majetku zabaveného komunisty po roce 1948. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Více souvisejících

církevní restituce Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy