Rittig otevřeně promluvil: Nejsem lobbista, ani kmotr

Praha - Exkluzivní rozhovor s lobbistou Ivo Rittigem přineslo pondělní číslo týdeníku Euro. Rittig rozhovory téměř nedává a i tento jeden je starý více než dva roky, lobbista k němu totiž svolil pod podmínkou, že finální verzi odsouhlasí. Jeho zveřejnění nakonec odmítl, ale novinář Jan Hrbáček se rozhodl, že jej i přesto uveřejní.

Ivo Rittig na začátku rozhovoru především důrazně odmítá zavedené označení kmotr nebo lobbista. "Nejsem lobbista a neživím se jako lobbista. Vymyslím si obchod, dotáhnu ho a prodám. Nežiju si špatně, platím řádně daně, jsem jeden z mála, kdo může prokázat, co si vydělal. Nelobbuju pro nikoho v ČEZ, nikomu jsem tam kšeft nedohazoval," tvrdí a dodává, že ani s ODS nemá nic společného. Znal prý pouze Petra Bendla a Mirka Topolánka.

Odtud také pochází jeho přízvisko kmotr. "Středočeský kmotr vznikl z toho, že mě někdo párkrát viděl s Bendlem. Měli jsme společné obchody, teď už ne," uvádí věci na pravou míru a zároveň upřesňuje, kdo jej takto tituloval: "Ale vlastně: Mirku Topolánku, nezlob se, děkuji ti, že jsi mě jmenoval středočeským kmotrem, ale zapomněl jsi, že já žádné kmotry neznám, nejsem ani na žádném postu."

Rittig se rozpovídal i o dalších známostech z politické sféry. "Ze současné ODS znám kluky z Prahy. Není žádným tajemstvím, že mě David Vodrážka viděl na povolebním setkání ve Žlutých lázních. Tomáš Hrdlička byl jedním z politiků v Praze 10, kde bydlím, známe se, dá se to nazvat přátelstvím na střední úrovni. Mezi námi, já ho nevnímám jako kmotra, je to politik, radní, na kongresu ODS jsem ho viděl hlasovat. I Romana Janouška jsem samozřejmě párkrát viděl, ale nejsme kamarádi," sdělil týdeníku podnikatel

Všichni jsou však podle něj silně démonizovaní a nemyslí si, že by Janoušek a Hrdlička neměli silný vliv na pražskou ODS i na Věci veřejné. Popřel také spekulace, které o něm tvrdí, že umí v Praze zařídit různé věci.

Rittig také vysvětlil svůj byt v Monaku s tím, že podniká po celém světě a při určitých aktivitách není špatné mít tam bydliště. "Já se s ničím netajím, nikdy jsem neměl problém s finančním úřadem, firmy daním tady a jako fyzická osoba daním v Monaku. Beru to jako výhodu, je to legální a nevidím v tom žádný problém," dodává podnikatel a poukazuje na to, že vlastní pár firem, za kterými je vidět, zejména "akciovky a eseróčka". Pak jsou ale i takové, kde vidět není, to jsou však pouze zahraniční. V Česku je údajně naprosto průzračný.

Dotkl se také minulosti, zejména tvé své a svého právníka Petra Kmetě. "Se vší vážností prohlašuji, že jsem nevěděl o Kmeťově minulosti, teď si na to všechno utvářím názor."

Co se jeho působení před rokem 1989 týče, nebyl prý za komunistů moc oblíben. "Nemám žádnou policejní školu, jsem vyučený prodavač, beru to jako uzavřenou část svého života, nebyl jsem oblíben. Je to uzavřené, vyřešená věc, mám čistý trestní rejstřík," sdělil v rozhovoru Rittig.

Související

Ivo Rittig

V Pandora Papers se objevil i bývalý politik ČSSD Benda či lobbista Rittig

V projektu Pandora Papers se podle zjištění webu Investigace.cz objevila také jména bývalého teplického politika ČSSD Petra Bendy, lobbisty Ivo Rittiga a někdejšího ředitele televize Prima a pražského dopravního podniku Martina Dvořáka. Jsou údajně zapojeni do případu, ve kterém si dvě panamské firmy poslaly pět milionů v českých korunách. Jedna z firem byla podle dokumentů spojená s Bendou, spoluvlastníky druhé byli Rittig s Dvořákem.

Více souvisejících

Ivo Rittig Petr Bendl ODS

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy