Prohlášení odborářů je skandální, zní z České televize. Lékařka požaduje omluvu za manipulaci

Praha - Výkonný výbor Nezávislé odborové organizace České televize ve středečním prohlášení uvedl, že zaměstnanci pracují v prostředí plném strachu, marnosti, beznaděje a poukázal rovněž na masivní nárust spotřeby antidepresiv, které předepisuje závodní lékařka. Ta se proti celému prohlášení ohradila a nyní požaduje omluvu.

V reakci na prohlášení výboru, kterou Česká televize zveřejnila prostřednictvím portálu Mediář.cz, tvrdí, že odchodu moderátorů lituje, avšak jejich přání respektuje.

"Zpravodajský kanál opustili v poslední době tři editoři a dva moderátoři, a to na vlastní žádost a po standardní dohodě s vedením redakce. Česká televize považuje za absurdní situaci, kdy odbory rezignovaly na řešení pracovně-právních otázek a věnují se problematizaci toho, že někteří zaměstnanci z vlastní vůle opouštějí svoji pozici. Navíc, když důvody, které uvádějí, neodpovídají argumentaci prezentované odbory," píše tisková mluvčí České televize ve vyjádření.

Odborářské prohlášení však ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal považuje za skandální. "Situaci ve zpravodajství v něm interpretuje pět lidí, z nichž pouze jeden má s úsekem souvislost, ostatní působí jako technik z přenosu, zvukař, účetní a stavěč scénických dekorací. Je-li zákonnou rolí odborů lhaní, překrucování a vyjadřování se k věcem nepříslušným, pak toto prohlášení je praktickou ukázkou tohoto poslání," tvrdí a dodává, že v postupech odborářů vidí snahu o politizaci České televize.

S prohlášením výkonného výboru není spokojena ani závodní lékařka Martina Zajíčková. "Předseda televizních odborů, pan Antonín Dekoj, bohužel pochopil špatně informaci, kterou ode mě vyslechl při soukromém rozhovoru v ordinaci. A bohužel ji i ve zcela nereálném kontextu použil do oficiálního prohlášení odborů. Počet preskripcí antidepresiv na mém pracovišti skutečně za posledních několik let o jednotky stoupl, není však možné dávat tento stav do přímé souvislosti se situací v České televizi," píše v reakci pro server Mediář.

Zároveň dodává, že vyšší míra užívání antidepresiv se stává celosvětovým trendem a nemusí mít nic společného s podmínkami v zaměstnání. Od Antonína Dekoje, předsedy Nezávislé odborové organizace, rovněž požaduje omluvu za manipulaci a zneužití informací, které mu poskytla. 

Sdílejte článek

Související

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 
Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

Více souvisejících

Česká televize Odbory

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy