VZP je v plusu, její šéf Kabátek dostane tučnou odměnu

Praha - Šéf VZP Zdeněk Kabátek si ke svému platu přijde navíc i k sumě, o které se většině lidí může jen zdát. Správní rada pojišťovny mu dnes schválila odměnu 1,1 milionu korun hrubého.

Po zdanění a odvodech činí odměna zhruba 700 tisíc. Kabátek k tomu řekl, že se rozhodl 200 tisíc ze své odměny poskytnout brněnskému nadačnímu fondu dětské onkologie Krtek.

Finanční limit pro odměnu ředitele je až šestinásobek jeho platu, který činí 225 tisíc měsíčně. Ředitel může odměnu dostat jen v případě, že byl naplněn zdravotně-pojistný plán. Tento princip zavedl po svém nástupu sám Kabátek. Při projednávání svých odměn ve správní radě za rok 2013 oznámil, že pokud nebude hospodaření VZP v černých číslech, žádné odměny nepřijme. Tehdy byla VZP ve zhruba miliardovém propadu, Kabátek se odměn vzdal.

Loni VZP hospodařila s přebytkem zhruba čtvrt miliardy korun, správní rada proto dnes rozhodla, že ředitel odměny dostane. Zohlednila zejména to, že loni skončila VZP s mírným přebytkem po pěti letech propadu.

Stát loni v lednu poslal VZP v tzv. předsunuté platbě 2,9 miliardy korun. Jsou to peníze, které stát platí měsíčně za děti, důchodce či nezaměstnané. VZP peníze podle splátkového kalendáře vrací. Loňský zisk čtvrt miliardy Kč je vyčíslen po uhrazení splátek.

Související

Zdeněk Kabátek

Nemocnice: Kabátek nebyl v objednávkovém systému na očkování

Vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se o přednostním očkování ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka dozvědělo z médií, v nemocničním objednávkovém systému nebyl. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Nemocnice věc prověřuje. Kabátek za to, že se nechal ve FNKV očkovat, i když nepatří do prioritní skupiny, sklidil kritiku. Kabátek argumentoval tím, že nechtěl ohrozit zdravotníky, se kterými se setkává.

Více souvisejících

Zdeněk Kabátek VZP odměna

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy