Obviněný z korupce ředitel Nečesaný zůstává ředitelem liberecké nemocnice

Liberec - Luděk Nečesaný, obviněný v červnu z korupce, zůstává generálním ředitelem Krajské nemocnice Liberec. Nečesaný oznámil před týdnem představenstvu svůj záměr k 1. září rezignovat, protože nechtěl, aby jeho kauza nemocnici poškozovala. Dozorčí rada ho však na dnešním mimořádném jednání přesvědčila, aby svou rezignaci stáhl a zůstal v čele nemocnice. Novinářům to řekla předsedkyně dozorčí rady Lena Mlejnková.

Dozorčí rada se za Nečesaného postavila už v červnu, kdy byl obviněn. "Neobjevily se žádné nové skutečnosti, které by byly důvodem naše stanovisko změnit. Myslím si, že jeho připravovaná rezignace by nemocnici poškodila a destabilizovala," uvedl liberecký primátor Tibor Batthyány (ANO 2011). Turnovský starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok) doplnil: "Liberecká nemocnice má navíc rozběhnutou řadu projektů, které je třeba dodělat, jsme v tom nejnapjatějším období, co se týče termínů čerpání dotací z Evropské unie a dalších dotačních programů. Máme problémy s řešením zdravotnictví na Semilsku a je třeba všechny tyhle věci dodělat." Za Nečesaným stojí i zaměstnanci nemocnice.

Nečesaného obvinila policie 24. června z přijetí úplatku, hrozí mu pět až 12 let vězení. Spolu je stíhána i jeho žena Šárka, které za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí tři roky až osm let vězení. Obvinění souvisí s údajným předražením dvou zakázek na vybavení kardiocentra a traumacentra liberecké nemocnice o 24 milionů korun. Zakázkami z let 2008 až 2009 v celkové hodnotě zhruba 230 milionů korun se policie zabývá na základě trestního oznámení z roku 2012. "Už když Nečesaný a jeho tým do čela nemocnice nastupovali, jsme o vyšetřování věděli," upozornil hejtman Martin Půta (STAN). Nevidí proto důvod, proč by měl Nečesaný odcházet, nemocnice je podle něj stabilizovaná a její hospodaření ziskové.

Nečesaný je přesvědčen o tom, že za jeho obviněním je snaha odříznout ho od financí a zabránit mu v boji za osvobození syna Lukáše, který byl odsouzen k 13 letům vězení za vraždu. Právníkům Nečesaného se nedávno podařilo dosáhnout u Nejvyššího soudu zrušení rozsudku a vrácení případu k hradeckému soudu. "Policie mi zabavila 200.000 korun v hotovosti z trezoru, údajně že to má být nějaká záruka za škody, které jsem způsobil. Obstavili mi i účty," řekl již dříve ČTK Nečesaný. V boji za syna ho to ale podle něj rozhodně nezastaví.

Nečesaný podal proti obvinění stížnost, on i jeho žena odmítají, že by se jakékoliv trestné činnosti dopustili. "Je pro mě důležité, že cítím podporu celé dozorčí rady," řekl novinářům Nečesaný a připustil, že by svým ukvapeným krokem zřejmě nemocnici spíš destabilizoval, než by jí pomohl. Rozhodl se proto po dohodě s dozorčí radou počkat na další vývoj ve své kauze. "Zároveň jsem dozorčí radu seznámil s principem své obhajoby a také s tím, že moje obžaloba vůbec nehovoří o žádné škodě směrem k nemocnici," dodal ředitel.

Související

Vrchní soud v Praze

Luděk Nečesaný osvobozen v korupční kauze, vrchní soud zamítl odvolání žalobce

Osvobození bývalého šéfa liberecké krajské nemocnice Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky v korupční kauze je pravomocné. Pražský vrchní soud dnes zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečesaný přijal od několika firem úplatky v celkové výši 23 milionů korun. Podle justice se ale nepodařilo prokázat, že se skutek stal.
Soud, ilustrační foto

Kauza Nečesaných zůstala soudci, který soudil i jejich syna

Odvolání v korupční kauze bývalého ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného a jeho ženy Šárky bude s konečnou platností řešit stejný soudce, který měl na starosti i případ jejich syna Lukáše. Na dotaz ČTK to dnes uvedla mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová. Manželé Nečesaní tedy neuspěli se svou stížností, kterou řešil Nejvyšší soud.

Více souvisejících

Luděk Nečesaný nemocnice Liberec

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy