Česko není kvůli uprchlíkům ohroženo nákazami, ujišťuje hlavní hygienik

Praha - V souvislosti s uprchlickou krizí se vyskytují obavy, že se v Česku začnou šířit nebezpečné nemoci. Naposledy se v tomto smyslu vyjádřil i prezident Miloš Zeman. Exotické choroby ale nehrozí, ujišťují hygienici.

„V souvislosti s uprchlickou krizí v tuto chvíli občanům na území České republiky nehrozí žádné zdravotní nebezpečí spojené s exotickými infekčními nemocemi," uvedl Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

"Po kontrole hlášení ze všech zdravotnických zařízení v ČR o výskytu infekčních nemocí, která zaznamenává systém Epidat, lze konstatovat, že epidemiologická situace v České republice je momentálně naprosto stabilní," dodal.

Del webu mzcr.cz hygienici denně komunikují s orgány Světové zdravotnické organizace a Evropské komise, aby měli zcela aktuální informace o případných rizicích souvisejících s uprchlickou krizí. Orgány ochrany veřejného zdraví, Státní zdravotní ústav a Ministerstvo zdravotnictví průběžně monitorují vývoj epidemiologické situace v ČR.

Pracovníci hygienické služby také pravidelně zajišťují odběry vzorků odpadních vod na detekci poliovirů, které jsou původci obrny. Ani v tomto ohledu není zaznamenán žádný výskyt nebezpečí. "K udržení takto příznivé epidemiologické situace u nás také významně přispívá vysoká proočkovanost populace proti záškrtu, poliomyelitidě a dalším infekčním nemocem," uzavřel hygienik.

Související

Ministerstvo zdravotnictví

Kdo bude hlavním hygienikem ČR? Výběrové řízení je nutné, velí služební zákon

Praha - Ministerstvo zdravotnictví předloží kabinetu Bohuslava Sobotky na jednání 2. prosince návrh na složení výběrové komise a kritéria, jež by měl hlavní hygienik splňovat. Tato funkce nově podléhá služebnímu zákonu,. Proto je třeba, aby stejně jako ostatní odborní náměstci ministerstva zdravotnictví, prošel nový hygienik výběrovým řízením.

Více souvisejících

Vladimír Valenta (hlavní hygienik ČR) zdraví uprchlíci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy