Obviněný šéf VoZP zůstává ve funkci, správní rada ho neodvolala

Praha - Stíhaný generální ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karel Štein zůstává ve funkci. Čtvrteční správní rada pojišťovny, na které vysvětloval své obvinění z nehospodárného nakládání s penězi, Šteina neodvolala. Mluvčí pojišťovny Richard Medek dnes ČTK sdělil, že správní rada neshledala důvod k takovému řešení.

Šteinovo stíhání se týká více než 20 podezřelých zakázek. Spolu s ředitelem VoZP protikorupční policie údajně stíhá tři lidi ze soukromé sféry, informovaly počátkem prosince Lidové noviny. Policie v červnu hledala dokumenty k veřejným zakázkám v budově ředitelství VoZP a tehdy se spekulovalo, že shání důkazy k zakázce na nábor klientů, za niž pojišťovna vyplatila odměny 130 milionů korun. Štein, který pojišťovnu vede přes šest let, obvinění považuje za absurdní.

"Správní rada generálního ředitele Karla Šteina neodvolala. Zůstává ve funkci, neshledala důvod k takovému řešení. Pojišťovna nadále plní své závazky vůči svým klientům i smluvním partnerům," uvedl Medek.

"Správní rada VoZP se situací kolem osoby pana generálního ředitele důkladně zabývala na včerejším jednání. Samosprávné orgány pojišťovny v tuto chvíli shromažďují všechny nezbytné podklady, budou o nich znovu jednat a na jejich základě bude přijato odpovídající opatření," sdělil ČTK prostřednictvím tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví člen rady jmenovaný za tento úřad.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že ho případ znepokojuje. Na příští rok ministerstvo plánuje ve VoZP kontrolu, při které se zaměří i na skutečnosti, které prošetřuje protikorupční policie. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Čechové je ale pravděpodobné, že obvinění je dohrou problému, na který upozornila kontrola ministerstva provedená ve VoZP na přelomu let 2012 a 2013. Ministerstvo po této prověrce podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

VoZP, která mimo jiné hradí lékařskou péči českým vojákům, měla na konci loňského roku zhruba 700.000 klientů a za zdravotní péči loni vydala 14,41 miliardy korun.

Související

Soud, ilustrační foto

Za ovlivňování zakázek VoZP uložil soud podmíněné tresty

Za ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) dnes Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal jejího bývalého ředitele Karla Šteina tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Dalším třem obžalovaným, kteří se podle státní zástupkyně podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele, uložil soud také podmíněné tresty.

Více souvisejících

Karel Štein Vojenská zdravotní pojišťovna ministerstvo zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy