Léčebné konopí si pacienti nemohou dovolit. Bude hrazeno pojišťovnami?

Praha - Pacientský spolek pro léčbu konopím KOPAC žádá, aby léčebné konopí hradily zdravotní pojišťovny. Většina nemocných si ho totiž z invalidních důchodů nemůže dovolit. Ze 2000 až 3000 pacientů, kterým by pomohlo, si ho letos kupovaly v lékárnách jen dvě desítky.

"Pro indikované pacienty musí být léčebné konopí zadarmo," uvedla ředitelka spolku Hana Vágnerová. Za konopí z lékárny dají pacienti měsíčně zhruba 8000 korun. Levněji ho pořídí na černém trhu nebo si ho sami vypěstují.

Zákaz úhrady léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění je z roku 2013, tehdejší vedení resortu i minulé vedení lékového ústavu účinnost konopí zpochybňovaly.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Šustková ČTK řekla, že před dvěma lety, kdy konopí bylo zařazeno mezi nehrazené přípravky, nebyly známy studie, které by porovnaly účinek konopí a jiných zavedených léčiv. Pro stanovení úhrady je to ze zákona nezbytné, stejně jako vyhodnocení poměru nákladů a přínosů léčby, včetně dopadu do rozpočtu veřejného zdravotního pojištění. "Takové důkazy nebyly doposud dostupné a ani nebyly předloženy," uvedla.

Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) léčebné využití konopí podporuje. Konopnou vyhláškou zvýšil povolené množství k léčbě a rozšířil i spektrum schválených druhů konopí.

"Upozorňoval jsem na vědeckou nepodloženost a kontraproduktivitu zákazu a nebyl jsem zdaleka sám, protestovali pacienti, vědci, lékaři i několik českých ministerstev," připomněl člen správní rady spolku KOPAC a prezident České lékařské akademie profesor Richard Rokyta.

"Naším cílem je zrušit svévolná omezení postrádající racionální důvody, zrovnoprávnit léčebné konopí s ostatními léčivy a jako nezpochybnitelný lék proti příznakům širokého spektra nemocí je poskytovat pacientům plně či částečně invalidním v režimu plné úhrady ze zdravotního pojištění," doplnila Vágnerová.

Gram dovezeného konopí stojí v lékárnách 300 korun, český dodavatel zvítězil s cenou 68 korun bez DPH. Tuzemské konopí by mohlo být v lékárnách dostupné už za několik týdnů.

Většinu bariér v přístupu k léčebnému konopí odstranila novela platná od 17. října 2015. Vedle specialistů ho mohou nově předepisovat i praktičtí lékaři, kožní a oční lékaři či geriatři. Rozšířilo se spektrum povolených druhů konopí a zvýšil měsíční limit pro pacienta z 30 na 180 gramů.

Využití konopí k léčbě

Neurologická onemocnění: roztroušená skleróza, Parkinsonova a Alzheimerova choroba (neurodegenerativní onemocnění), epilepsie (záchvatovité onemocnění), Tourettův syndrom (dědičná neuropsychologická choroba), Huntingtonova choroba (dědičné neurodegenerativní onemocnění), neuropatická bolest, migréna, „Cluster headache" (záchvatovitá cyklická bolest hlavy), dystonie (například u dětské mozkové obrny) a traumata mozku a míchy.

Onemocnění spojená s odpovědí imunitního systému: alergie, astma, atopický ekzém, Crohnova choroba (autoimunitní zánět tlustého střeva) či revmatoidní artritida, infomruje spolek-kopac.cz.

Onkologická onemocnění, u kterých již byl bezpečně prokázán pozitivní vliv konopí, jako například u rakoviny prostaty, kůže, prsu, mozku a dalších typů. Účinnost léčby se ovšem liší podle typu nádorového onemocnění. Jednoznačná je ale úleva od nežádoucích účinků klasické protirakovinné léčby (chemoterapie a radioterapie).

Psychiatrická onemocnění, jako je deprese, obsese, úzkosti, ADHD (hyperkinetická porucha) nebo psychóza (pozitivní účinek kanabidiolu – CBD), lze pomocí konopí zkusit ovlivnit, ovšem vždy v kombinaci s psychoterapií.

Další onemocnění: cukrovka, hypertenze, kožní onemocnění, anorexie (v Izraeli zatím pouze paliativně – cílem je ulevit pacientovi před smrtí ve fázi, kdy je jeho metabolismus nastaven katabolicky a proces již nelze zastavit), nechutenství (podpůrná léčba při onkologických onemocněních, transplantaci orgánů či při antivirotické léčbě u AIDS), nespavost, obezita, popáleniny, záněty (antibiotické i antivirotické působení), glaukom – zelený zákal (zvýšený nitrooční tlak).

Související

Více souvisejících

Konopí léky zdravotní pojištění

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 10 hodinami

Barcelona pomohla svému rivalovi. Real Madrid slaví rekordní 36. titul v La Lize

Fotbalisté Realu Madrid získali svůj rekordní 36. titul ve španělské La Lize. Rozhodlo se o tom v sobotu ve 34. kole, když Real zdolal Cádiz 3:0 a Barcelona pak prohrála na hřišti Girony 2:4.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy