Šéf VZP Kabátek dostane odměnu 800 tisíc korun, sumu schválila správní rada

Praha - Šéf VZP Zdeněk Kabátek dostane odměnu 800 tisíc korun čistého za rok 2015, schválila dnes správní rada. Měsíční plat ředitele největší zdravotní pojištovny činí 225 tisíc korun.

"Odměna je o 50.000 korun vyšší než za rok 2014, kdy hospodaření nebylo tak vynikající," komentoval předseda správní rady Jiří Běhounek.

Správní rada rozhodla o výši odměny pro ředitele hlasováním poté, co zhodnotila plnění kritérií pro udělení odměny, jež zahrnují ekonomiku, nábor a udržení pojištěnců a preventivní programy. Pro rok 2016 doplnila kritéria o "proaktivní" sledování smluvní politiky.

Místopředseda správní rady Jiří Skalický informoval o hospodaření VZP v prvních dvou měsících letošního roku. Zůstatek na běžném účtu činí tři miliardy korun, v rezervním fondu je 1,2 miliardy korun. Základní fond, z něhož se platí zdravotní péče, má kladnou bilanci půl miliardy korun.

VZP letos vrátí státu zbylých 500 milionů ze státní půjčky z roku 2013 ve výši 1,7 miliardy korun, která jí umožnila platit zdravotnickým zařízením včas. V roce 2014 hospodařila VZP s čtvrtmiliardovým přebytkem, rok předtím měla miliardový propad.

Správní rada zhodnotila dnes také okolnosti plnění zdravotně-pojistného plánu za rok 2015 v tzv.faktorové analýze. K příznivým výsledkům hospodaření VZP přispěl podle ní nárůst výběru pojistného, který souvisí s růstem české ekonomiky, a také vysoká efektivita výběru pojistného 98,6 procenta.

Kabátek na dotaz ČTK uvedl, že stejně jako loni dá část odměny nadačnímu fondu Krtek, který pomáhá dětem s rakovinou. Výši daru neupřesnil. Podle dřívějších informací věnoval loni tomuto fondu 200.000 korun, letos by částka měla být obdobná.

Související

Zdeněk Kabátek

Nemocnice: Kabátek nebyl v objednávkovém systému na očkování

Vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se o přednostním očkování ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka dozvědělo z médií, v nemocničním objednávkovém systému nebyl. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Nemocnice věc prověřuje. Kabátek za to, že se nechal ve FNKV očkovat, i když nepatří do prioritní skupiny, sklidil kritiku. Kabátek argumentoval tím, že nechtěl ohrozit zdravotníky, se kterými se setkává.

Více souvisejících

Zdeněk Kabátek VZP Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy