Soud odmítl žalobu kvůli platům lékařů. Odvoláme se, jdeme to ruské rulety, sdělil Engel

Praha - Soud odmítl žalobu, kterou se Lékařský odborový klub (LOK) domáhal po státu splnění memoranda o zvýšení platů lékařů. ČTK to zjistila z justiční databáze.

Předseda odborářů Martin Engel označil krok soudu za "úhybný manévr" a řekl, že klub se proti rozhodnutí odvolá. Podle memoranda měly nejpozději k 1. lednu 2013 dosáhnout platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy. Ministerstvo zdravotnictví nepokládá dokument za právně závazný.

Odmítavé rozhodnutí vydal Obvodní soud pro Prahu 2. Žalobu věcně vůbec neprojednal, rozhodoval pouze na základě jejích formálních náležitostí. Podle občanského soudního řádu soud podání odmítne, "není-li přes výzvu předsedy senátu řádně opraveno nebo doplněno a v řízení nelze pro tento nedostatek pokračovat".

Engel v reakci pro ČTK uvedl, že lékařské odbory požadované náležitosti doplnily. "My trváme na své pravdě. Odvoláme se k městskému soudu. Odmítnutí obvodního soudu pro nás není rozhodující. Pro nás je rozhodující, že máme pravdu. Jdeme do ruské rulety," řekl. Doplnil, že LOK je připraven absolvovat případně také všechna následující soudní řízení a obrátit se i na štrasburský soud.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Protest lékařů Válek nezažehnal. S odbory se nedohodl

Odbory podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) odmítly navýšení odměn pracovníků ve zdravotnictví příští rok o 8,5 miliardy korun, což byla nejvyšší možná nabídka. Válka jim také nabídl růst platových tarifů o pět procent, uvedl po dnešním jednání s protestujícími lékaři. 
Nemocnice, ilustrační foto

Lékařské odbory žádají o vyhlášení nového nouzového stavu

Asociace samostatných odborů (ASO) a Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK) žádají o vyhlášení nového nouzového stavu. Poukazují na situaci ve zdravotnictví. Uvedly to v prohlášení, které zaslaly ČTK. Za komplikace podle nich můžou opoziční strany. Nouzový stav trvá od 5. října a skončit by měl 14. února. Sněmovna ve čtvrtek nesouhlasila s jeho dalším prodloužením.

Více souvisejících

Lékařský odborový svaz Martin Engel Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy