VZP hájí znovuzvolení Kabátka. Babiš nezná problematiku, schůzku odmítl, říká šéf správní rady

Praha - Poslanec Jiří Běhounek (ČSSD), který je zároveň předsedou správní rady VZP, dnes řekl, že znovuzvolení Zdeňka Kabátka ředitelem pojišťovny zajistí kontinuitu práce. Prý to také zamezí zneužití výběru šéfa VZP ve volbách.

Současné funkční období šestačtyřicetiletého Kabátka skončí letos 30. listopadu. To podle Běhounka logicky vyvolalo určité napětí a očekávání uvnitř firmy.

Kabátek byl v pondělí správní radou zvolen na další čtyři roky. Běhounek uvedl, že cílem bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru. "Měnit vedení v době, kdy se připravuje zdravotně pojistný plán a úhradová vyhláška na rok 2017, by byla katastrofa," doplnil.

Roli v rozhodnutí předložit na jednání správní rady návrh na předčasnou volbu ředitele VZP hrál podle Běhounka i nedostatek času. "Správní rada může buď jmenovat ředitele přímo, nebo vypsat výběrové řízení. To by však byla otázka minimálně tří měsíců a VZP nemůže být od 1. prosince bez ředitele," tvrdí Běhounek.

Za Kabátka se stabilizovala ekonomická situace VZP. Vloni měla zisk 1,295 miliardy Kč, o 1,045 miliardy meziročně více. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale tvrdí, že VZP se daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje.

Psali jsme:
Kabátek povede VZP další čtyři roky, rozhodla správní rada. Podraz, reaguje Babiš
 

Běhounek nechtěl Babišovy výroky komentovat, podle něj vyplývají z neznalosti problematiky. "Několikrát jsem panu vicepremiérovi nabídl schůzku, na níž bychom si mohli rozebrat celkový vývoj zdravotnictví po roce 1989. Nabídka ani jednou nebyla přijata, ale stále trvá," uvedl.

Volbou Kabátka podle Běhounka nenastává žádná revoluce. Po zklidnění situace by měla VZP pokračovat vedle běžné činnosti také v restrukturalizaci informačních technologií, přípravě uživatelsky přijatelného portálu pro pojištěnce nebo mobilních aplikací.

Související

Zdeněk Kabátek

Nemocnice: Kabátek nebyl v objednávkovém systému na očkování

Vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se o přednostním očkování ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka dozvědělo z médií, v nemocničním objednávkovém systému nebyl. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Nemocnice věc prověřuje. Kabátek za to, že se nechal ve FNKV očkovat, i když nepatří do prioritní skupiny, sklidil kritiku. Kabátek argumentoval tím, že nechtěl ohrozit zdravotníky, se kterými se setkává.

Více souvisejících

Zdeněk Kabátek VZP Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy