Babiš zpochybnil doplňovací volby do rady VoZP, ministerstvo kontruje

Praha – Ve čtvrtek mají proběhnout doplňovací volby do správní rady Vojenské zdravotní pojišťovny. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) však dnes zpochybnil jejich legitimnost. Je prý možné, že pojišťovna opominula náhradníky z minulé volby. 

Babiš už prostřednictvím dopisu vyzval ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), aby se v případě nelegitimnosti doplňovacích voleb zasadil o jejich zrušení. Ministerstvo tvrdí, že by se Babiš měl obrátit na správní radu.

Šéf státní kasy poukazuje především různý přístup pojišťovny v obdobných případech. Když dvěma členům správní rady soud předběžným opatřením kvůli sporům o oprávněnosti jejich členství zakázal účast na jednání, byli místo nich povoláni náhradníci z minulých voleb. Teď však místo toho, aby volné místo ve správní radě obsadil zástupce odborů, pojišťovna vypsala doplňující volby.

Pojišťovna má přitom podle Babiše minimálně dva další náhradníky z řad Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády. Z této odborové organizace je i jediný kandidát na uvolněné místo Branislav Choreň, který se do voleb přihlásil.

„Nevidím jediný důvod pro to, aby ze všech náhradníků z voleb v roce 2012 byli povoláni pouze dva, ostatní zcela opominuti a na třetí volné místo byly vyhlášeny doplňkové volby," uvedl Babiš. Navíc prý byli vynecháni dva náhradníci, kteří získali v minulé volbě více hlasů než ten, který už byl do správní rady povolán.

Babiš proto žádá Němečka, aby se v případě, že vojenská pojišťovna nedoloží legitimnost vypsaných doplňovacích voleb, „neprodleně a rázně zasadil o jejich zrušení". Ministerstvo zdravotnictví ale argumentuje tím, že Vojenskou správní pojišťovnu neřídí. „Řídí ji správní rada. Nechť se pan ministr s důvěrou obrátí na správní radu, ministerstvo financí v ní má zástupce," řekl mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Pojišťovnou, která má asi 700.000 klientů především z řad vojáků, zmítají spory. Správní rada se na konci září pokusila odvolat ředitele pojišťovny Karla Šteina, který je trestně stíhán. Pro hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany, spravované hnutím ANO. Ministerstvo zdravotnictví spravované ČSSD ale tento krok právně zpochybnilo. Minulý týden se správní rada dohodla na vyhlášení výběrového řízení na nového ředitele.

Související

KSČM, ilustrační foto

ANO a KSČM se shodly na sloučení pojišťoven MV a VoZP

Lídři ANO a KSČM se shodli na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Novinářům to po dnešním jednání na úřadu vlády řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV) Hana Kadečková ČTK sdělila, že pojišťovna je připravená se zapojit do diskuse o zlepšení péče. Vyjádření Vojenské zdravotní pojišťovny ČTK shání. O další podmínce komunistů pro toleranci vlády, vzniku banky komerčního typu vlastněné státem, dnes zástupci stran nejednali. Další schůzka bude následovat.
Soud, ilustrační foto

Za ovlivňování zakázek VoZP uložil soud podmíněné tresty

Za ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) dnes Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal jejího bývalého ředitele Karla Šteina tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Dalším třem obžalovaným, kteří se podle státní zástupkyně podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele, uložil soud také podmíněné tresty.

Více souvisejících

Vojenská zdravotní pojišťovna Andrej Babiš Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy