Štein není oprávněn jednat za vojenskou pojišťovnu, tvrdí ministerstvo práce

Praha - Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) dnes uvedlo, že ředitel Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Karel Štein není oprávněn jednat za pojišťovnu.

V dnešních doplňovacích volbách byl podle informací ČTK zvolen Branislav Choreň z Českomoravského odborového svazu civilních zaměstnanců armády, který byl jediným kandidátem.

Správní rada Šteina na konci září odvolala, ministerstvo zdravotnictví tento krok ale právně zpochybnilo a Štein ve funkci zůstal.

MPSV se domnívá, že lidé, kteří dnes jednají za pojišťovnu, se neřídí rozhodnutím zářijového jednání správní rady, na kterém byl Štein odvolán, ani výzvou dozorčí rady z minulého týdne, která k respektování kroků správní rady vyzvala. "V právním státě je mého názoru zcela nemyslitelné, aby se vedení jakékoliv společnosti svévolně rozhodlo, že jeho odvolání je neplatné a bez dalšího odmítlo se tomu rozhodnutí podřídit," uvedl ředitel odboru MPSV Jiří Károly. Károly soudí, že Štein nyní může "své trestní stíhání nepřípustně ovlivňovat ve svůj prospěch".

Psali jsme:
Babiš zpochybnil doplňovací volby do rady VoZP, ministerstvo kontruje
 

Podle něj nelze zpochybňovat odvolání Šteina kvůli tomu, že se jednání správní rady zúčastnili dva členové, jejichž členství je sporné. V jejich případě soud v říjnu vydal předběžné opatření, podle kterého se nesmí účastnit jednání rady.

Ministerstva práce tvrdí, že je pojišťovna v těžké personální krizi, protože za ni jedná Štein, který k tomu není podle MPSV oprávněn. Mluvčí pojišťovny Richard Medek ČTK napsal, že vedení pojišťovny se nyní nebude vyjadřovat k dění v samosprávných orgánech.

Související

KSČM, ilustrační foto

ANO a KSČM se shodly na sloučení pojišťoven MV a VoZP

Lídři ANO a KSČM se shodli na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Novinářům to po dnešním jednání na úřadu vlády řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR (ZPMV) Hana Kadečková ČTK sdělila, že pojišťovna je připravená se zapojit do diskuse o zlepšení péče. Vyjádření Vojenské zdravotní pojišťovny ČTK shání. O další podmínce komunistů pro toleranci vlády, vzniku banky komerčního typu vlastněné státem, dnes zástupci stran nejednali. Další schůzka bude následovat.
Soud, ilustrační foto

Za ovlivňování zakázek VoZP uložil soud podmíněné tresty

Za ovlivňování veřejných zakázek na propagaci Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) dnes Obvodní soud pro Prahu 9 potrestal jejího bývalého ředitele Karla Šteina tříletou podmínkou s pětiletým odkladem. Dalším třem obžalovaným, kteří se podle státní zástupkyně podíleli na manipulování se zakázkami či uplácení generálního ředitele, uložil soud také podmíněné tresty.

Více souvisejících

Vojenská zdravotní pojišťovna Karel Štein Ministerstvo práce a soc. věcí

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 40 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy