Žalobci poslali k soudu další kauzu Nemocnice na Homolce

Praha - Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu na šest lidí obviněných v souvislosti se zmanipulováním veřejných zakázek Nemocnice Na Homolce. Na webu to dnes uvedl dozorující žalobce Zdeněk Matula. Počet obžalob týkajících se pražské nemocnice tak vzrostl na dvě, třetí kauza je stále ve fázi vyšetřování. Podle dřívějších informací je mezi obžalovanými opět někdejší šéf nemocnice Vladimír Dbalý.

Obžaloba se týká zakázek z let 2008 až 2011 na poradenské a konzultační služby, dále zakázky na účetní a medicínsko-právní služby zadané v roce 2008 a zakázek z let 2009 až 2011 na právní služby. Trestnou činností u první zakázky pachatelé prý způsobili nemocnici škodu 4,4 milionu korun, ve druhém případě údajná škoda dosáhla téměř 50 milionů. "Jeden z obviněných tímto jednáním získal neoprávněný prospěch v celkové výši nejméně 11,930.000 Kč," dodal Matula.

Trestní stíhání šesti lidí zahájila policie v dubnu 2015. Klade jim za vinu přijetí úplatku, podplácení, porušení povinnosti při správě cizího majetku či sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obviněnému, který přijímal úplatky, hrozí pět až 12 let vězení.

Kauzou se bude zabývat pražský městský soud. Jeho mluvčí Markéta Puci ČTK sdělila, že podle rozvrhu práce spis připadl soudkyni Haně Hrnčířové. Hrnčířová má s rozsáhlými případy zkušenosti, soudila například údajné tunelování podniku Čepro, kde uložila podnikateli Radovanu Krejčířovi patnáctiletý trest.

Média v minulosti napsala, že policisté stíhají vedle Dbalého také jeho bývalého poradce Zdeňka Čápa, dlouholetou účetní nemocnice Emilii Bialešovou či právníka Davida Michala z advokátní kanceláře MSB Legal, která poskytuje služby mimo jiné lobbistovi Ivo Rittigovi.

Psali jsme: Pět let vězení pro Rittiga a skoro dva miliony pokuty. Žalobce tvrdí, že tuneloval firmu Oleo Nečasová a Rittig dostali v kauze BIS podmíněné tresty  

Kvůli údajnému ovlivnění jiných dvou zakázek z roku 2009 - tendru na digitalizaci chorobopisů za 146 milionů korun a nákupu Leksellova gama nože za 140 milionů korun - už Dbalý stanul před soudem. Do ředitelovy kapsy údajně šlo 28 milionů. Dbalý korupci a manipulaci s tendry odmítá, státní zástupce podle něj "nehorázně a bezostyšně lže". Hlavní líčení bude u pražského městského soudu pokračovat v únoru.

Matula dozoruje ještě třetí trestní případ související s Dbalým a nemocnicí, v němž se zakázky týkají poradenských služeb či dodávky pro pracoviště navigované chirurgie a v němž od loňského února čelí obvinění pět lidí.

Neurochirurg Dbalý vedl Homolku od konce roku 2006 do března 2012. Současný ředitel nemocnice Ivan Oliva zveřejnil, že v souvislosti s působením Dbalého hrozí instituci pokuty od finančních úřadů ve výši 45 milionů korun. Dosud musela zaplatit na sankcích celkem 58 milionů.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) Nemocnice Na Homolce

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy