Novátorská operace křečových žil za pomoci speciálního lepidla. Jak probíhá? EuroZprávy byly u toho!

Křečové žíly bychom mohli nazvat civilizační chorobou. Hodně lidí tento problém považuje spíš za kosmeticko-estetický, ale v případě podcenění problémů muže být následkem až úmrtí - a v tomto směru není vůbec podstatné, že jde o pouhé promile případů.

Mnoho lidí se ptá, zda se jich problém zvaný křečové žíly týká. Primář pražské Žilní kliniky MUDr. Ota Schütz uvádí, že existuje poměrně velký dědičný předpoklad, dosahující až 80 %. Pochopitelně se k němu ale řadí i další faktory, jako životospráva, nadváha a zaměstnání. Problém je často odsouván a podceňován, přičemž jedním z důvodů jsou i obavy z bolestivé operace, jejíž následky se mohou táhnout i několik týdnů.

Statistiky ukazují, že s přibývajícím věkem stoupá i počet případů. Poněkud vyšší výskyt je u žen, křečovými žilami trpí každá třetí, u mužů připadá toto postižení na každého čtvrtého. Vývoj léčby a hlavně nové metody přinášejí pacientům nové možnosti - v současnosti zcela bezbolestné a schopné si poradit s jakýmkoli stádiem onemocnění, včetně bércového vředu.

Pro laika bude znít nejnovější metoda VenaSeal jako utopie až nesmysl. Ostatně co vás napadne, když uslyšíte, že vám do žil někdo aplikuje lepidlo? Je to ale pravda, i když hodně zjednodušená. Jde o metodu, vyvíjenou v USA, kde byla poprvé aplikována v roce 2014. U nás se začíná používat v letošním roce, ovšem o vážnosti, k jaké se k ní přistupuje, svědčí i fakt, že ji smějí vykonávat pouze specialisté mající zkušenosti s katetrizačními metodami laserovými a radiofrekvenčními. A bez speciálního certifikátu operaci nesmějí provést. Je to především ochrana pacientů.

Operace za půl hodiny

Zákroku předchází důkladné vyšetření dopplerometrickým barevným ultrazvukem, bez toho není operace možná. Už tady musí mít lékař opravdu bohaté zkušenosti. Pokud bychom se drželi odborné terminologie, následuje nitrožilní katetrizační metoda za asistence ultrazvuku. Do hlavní nedostatečné povrchní žíly je zaveden katetr a poté je aplikováno speciální cyanoakrylátové lepidlo, které v podstatě žílu slepí.

První, co člověka napadne, je otázka, zda jde o trvalé zneprůchodnění žíly a jestli se lepidlo časem nevstřebá. Jak vysvětlil MUDr. Schütz, zákrok se týká výhradně povrchních žil, kdy je jejich "slepení" jedinou možnou cestou, jak zabránit jejich nechtěnému překrvování. Lepidlo pak působí trvale. 

Samotná operace jedné nohy trvá většinou do 30 minut, nepočítaje v to předchozí přípravu ultrazvukem. Probíhá pod částečným umrtvením dané končetiny nebo končetin (lze provést i operaci obou nohou) a pacient může krátce po zákroku odejít po svých. Pacinetka, která byla operována při prezentaci nové metody přímo během operace podotkla, že žádnou bolest necítí a asi nejnepříjemnější byl samotný anestetický vpich. 

Má tato metoda nějakou slabinu?

Jak bylo uvedeno na případech jiných pacientů (v České republice se metoda teprve rozvíjí, takže byly odoperovány zatím jen desítky případů), velice rychle se vracejí do běžného života, což u dřívějších "klasických" operací nebylo možné - v některých případech následovala i měsíční nemocenská. Po metodě VenaSeal by měl pacient nosit po určitou dobu speciální stahovací punčochu a musí se vyvarovat přímému slunci a některým dalším aktivitám, nicméně v zásadě ho v běžném denním pořádku nic neomezuje.

Pochopitelně se leckdo zeptá na cenu zákroku. Bohužel v tomto směru není možné využít zdravotních pojišťoven, které nehradily ani předchozí laserové zákroky. Samotná cena jedné sady VenaSeal se blíží hodnotě 2000 eur. Žilní klinika provede operaci jedné nohy za padesát tisíc korun, obě nohy pak za šedesát tisíc. V rámci prvních stovky postižených však připravila bonus v podobě desetitisícové úspory.

Na stránkách EuroZprávy.cz najdete i obrazový materiál z operace.

Související

Novátorská operace křečové žíly na Žilní klinice v Praze

OBRAZEM: Bezbolestná operace křečových žil novátorskou metodou

Problémy s křečovými žilami trápí velkou část populace bez ohledu na lokality. Pokud měli lidé v minulosti obavy z bolestivého zákroku, tak ten se stává minulostí. Nová metoda "zalepení" žil VenaSeal byla předvedena na Žilní klinice v Praze, kde doslova v přímém přenosu operoval prim. MUDr. Ota Schütz. Jak takový zákrok vypadá uvidíte na následujících obrázcích.

Více souvisejících

prim. MUDr. Ota Schütz Žilní klinika křečové žíly operace

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy