E-recept není "zmetek hodný odmítnutí", ohradil se SÚKL proti kritice

Praha - Elektronický recept je podle ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeňka Blahuty bezpečný a odzkoušený. Lékaři naopak tvrdí, že jde o zbytečnou byrokracii navíc, která jim nepřináší žádné výhody.

Lékaři budou od ledna povinně každý vydaný recept posílat na centrální úložiště. "Úložiště receptů nemělo od spuštění v březnu jediný výpadek způsobený přímo jím," uvedl Blahuta. Denně úložiště už v současné době odbavuje 17.000 až 22.000 receptů, za poslední rok jich bylo 3,5 milionu.

Praktikujících lékařů je přes 43.000. Na konci září byla do systému zapojena většina lékáren a přes 10.000 lékařů. Dalších 20.000 má o registraci požádáno. Za úterý SÚKL vyřídil dalších 310 žádostí. Většina lékařů bude mít eRecept jako součást lékařského softwaru, ve kterém už teď recepty tiskne. Znamenat to tak pro ně bude jen několik kliknutí navíc.

Není to "zmetek hodný odmítnutí", řekl dnes Blahuta k e-receptu. Lékař má například zpětnou vazbu o tom, jestli si už pacient lék vyzvedl nebo zda mu místo něj lékárník nevydal jiný. Lékaři ale očekávali možnost podívat se, jaké jiné léky pacient bere nebo zda nemají vzájemné negativní působení. To ale podle Blahuty zatím neumožňuje legislativa o ochraně osobních údajů.

Takzvaný lékový záznam by mohl být podle Blahuty funkční přibližně za rok. "Již dnes mají pacienti možnost vidět všechny své elektronické recepty na své jméno. Uvidí, které jim byly vystaveny, které si vyzvedli a stejnou možnost již dnes mají také předepisující lékaři," uvedl Blahuta. Lékový zákon by umožnil, aby to viděli i jejich lékaři.

Česká lékárnická komora tvrdí, že vydání eReceptu jim práci ve srovnání s papírovým receptem prodlouží až třikrát. Podle SÚKL ale i nadále bude většina pacientů nosit od lékaře recept vytištěný na papíře, elektronický recept neznamená, že by ho dostali jen mailem nebo sms zprávou.

Související

Léky, ilustrační foto

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na e-recept i v zahraničí

Do několika měsíců bude možné vyzvedávat léky na český e-recept v některých zemích EU, například Chorvatsku, Polsku nebo Španělsku. Přesný termín musí stanovit Evropská komise na základě testování systému. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová. Podobně si budou moci léky vyzvednout v ČR i cizinci z těchto zemí. V současné době je možné vyzvednout léky v EU s papírovým receptem.
ministerstvo zdravotnictví

Pokuty za nevyužívání e-očkování nebudou lékaři letos dostávat

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) vyzvalo Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), aby do konce roku nepokutoval lékaře za nevyužívání systému elektronických očkovacích průkazů, které jsou součástí e-receptu. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí MZd Ondřej Jakob. Původně mělo bezsankční období skončit na konci června. Lékaři ale systém kritizovali, chtěli jeho převedení pod Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), který vytvořil systém pro zaznamenávání očkování proti covidu-19.

Více souvisejících

e-recepty Lékárny Zdravotnictví súkl lékaři pacienti

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy