Ve FN Ostrava nebylo vše v pořádku? Audit dle ministra ukázal skandální věci

Ostrava - Podle prvních výsledků auditů ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) nebyly za minulého vedení, kdy nemocnici řídil někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, všechny postupy zcela v pořádku. Vyloučeno ani není, že by na základě těchto zjištění mohla nemocnice podat trestní oznámení. Novinářům to po své dnešní návštěvě FNO řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Němečkovo vyjádření ČTK zjišťuje.

"Některé dílčí závěry jsou z mého pohledu značně závažné a je třeba, aby byly řádně prošetřeny, řádně zauditovány a případně prošetřeny i orgány činnými v trestním řízení, pokud je tam podezření na nějaké vyvádění veřejných prostředků," uvedl Vojtěch. Podle něj toto bude jeden z hlavních úkolů nového ředitele, kterým dnes jmenoval Evžena Machytku, jenž byl vedením nemocnice dočasně pověřen už po únorovém odvolání Němečka.

Audity by podle ministra mohly být dokončeny v červnu. Vojtěch uvedl, že v nemocnici je problém s laboratorními službami, kdy v soukromé laboratoři CGB působí někteří lékaři, kteří jsou zároveň zaměstnanci FNO. "Jsou v orgánech soukromé laboratoře, která provádí výkony pro nemocnici. Bavíme se podle všeho o finančním objemu v řádu desítek milionů korun, ale to se právě teď bude zpřesňovat. Toto samozřejmě z mého pohledu je těžko akceptovatelné," řekl Vojtěch, který to považuje za významný střet zájmů. Podle něj není možné, aby lékaři, kteří jsou zaměstnanci nemocnice a rozhodují o tom, jaké vzorky budou poslány na vyšetření, zároveň byli vlastníky laboratoře.

Podle Machytky jsou vyšetření hrazena od zdravotních pojišťoven přímo laboratoři. "Otázkou šetření auditu je, které z těchto prací mohla dělat sama (nemocnice) a které třeba nedělala, protože je cíleně nerozvíjela. Když bychom se srovnali s jinými fakultními nemocnicemi, tak není běžné, aby v tak velkém objemu se posílaly ty práce do soukromých laboratoří," řekl Machytka.

"Pak co bylo zaznamenáno a je to také na pováženou, že zde byli zaměstnáváni různí lidé na různé částečné úvazky, kteří podle všeho nemají žádnou evidenci, že by tady kdy pracovali," řekl ministr. Podle něj brali peníze, ale vůbec není jasné, zda pro nemocnici odvedli nějakou práci. "Můžeme to nazvat mrtvé duše," řekl Vojtěch. Dále poukazoval na to, že v některých lékových skupinách nemocnice oproti jiným nesjednávala slevy. "Nemocnice standardně tyto bonusy vyjednávají a zde v nemocnici na určité léky vyjednávány nebyly, byl dokonce zákaz ty bonusy vyjednávat. Je otázkou tedy, zda ty bonusy třeba nebyly vyjednávány někde bokem. To se musí prověřit," uvedl Vojtěch.

Za nestandardní považuje skutečnost, že když odvolal ředitele Němečka, což učinil dopoledne, tak stejný den odpoledne bývalý náměstek pro IT Petr Böhm podepsal bez vědomí vedení a bez projednání s právním odborem nemocnice smlouvu na nový IT systém za 70 milionů korun. "Už to samo o sobě je na pováženou a působí to velmi podezřele a velmi účelově."

Související

Daniel Naivert Rozhovor

Kdyby personál nebyl cvičen, vrah by v Ostravě zabil více lidí. Nemocnice je teď bezpečnější, říká Naivert

ROZHOVOR – Je přesvědčený, že pokud by personál Fakultní nemocnice Ostrava loni v létě neabsolvoval bezpečnostní prevenci, potom by si střelba vraha Ctirada Vitáska, od jehož útoku uplynul rok, vyžádala více obětí na životech i zraněných. Vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení v tamním zařízení Daniel Naivert tvrdí, že právě díky cvičení si zaměstnanci při ataku počínali tak profesionálně. „Ve vypjaté chvíli nezazmatkovali. Vzpomněli si, že se mají schovat, uzamknout a přes mobil podat kolegům zprávu o probíhajícím dramatu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Daniel Naivert.

Více souvisejících

FN Ostrava Adam Vojtěch (ANO) Evžen Machytka (FN Ostrava) Zdravotnictví Svatopluk Němeček

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy