Nemocnici Na Františku dočasně povede primář chirurgů

Praha - Pražskou Nemocnici Na Františku dočasně povede dosavadní primář chirurgického oddělení David Erhart. Původní ředitel Robert Zelenák začátkem července odstoupil kvůli obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou. Od jeho rezignace zařízení vedla právnička nemocnice Alena Hanilcová.

Radní Prahy 1 dnes Erharta pověřili řízením nemocnice do doby, než v otevřeném výběrovém řízení najdou nového ředitele. Nemocnici na Františku vlastní a provozuje Praha 1.

Policie v Nemocnici na Františku, Nemocnici Na Bulovce a na dalších místech zasahovala koncem června. Obvinila několik lidí a jednu firmu. Kromě Zelenáka jde mimo jiné o severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Zelenák v reakci na obvinění rezignoval na post ředitele, i když vinu odmítá. Postavil se za něj i místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD), který má zařízení v gesci.

Podle informací médií policie vyšetřuje tendr na dodávku služeb, kterou nicméně nemocnice ani městská část podle Hodka nikdy neschválila. Radnice loni plánovala nemocnici pronajmout soukromníkovi, ze záměru však nakonec ustoupila a domluvila se s magistrátem, že budou jednat o spolufinancování provozu nemocnice. Zmíněné zakázky na outsourcing služeb by podle místostarosty znamenaly navýšení nákladů na provoz zařízení, což je v této situaci nemyslitelné.

Související

policie

Kauza Nemocnice Na Bulovce bobtná, padla další obvinění

V kauze údajné manipulace zakázek pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku padla další obvinění. Nově byli obviněni jeden člověk a dvě firmy, celkem je stíháno už 12 lidí a čtyři firmy. Také bylo rozšířeno obvinění už dříve stíhaného severočeského podnikatele Tomáše Horáčka o další činy.

Více souvisejících

Nemocnice na Františku Praha Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy