Engel to schytal: Je bez místa, nemocnice ho nechce zpět

Praha - Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze nepřijme zpět šéfa Lékařského odborového klubu (LOK) Martina Engela. Na jeho místo si nemocnice našla náhradu, potvrdila v pátek agentuře Mediafax mluvčí zařízení Jana Jelínková.

"Je to od pana ředitele vinohradské nemocnice velmi trapné. Měl by si totiž uvědomit, že právě Engel mu vyřešil největší problém. Tím, že prosadil zvýšení platů, lékaři z vinohradské nemocnice neodejdou," řekla Mediafaxu Lenka Doležalová, členka předsednictva Lékařského odborového klubu.

Čin ředitele nemocnice podle jejích slov nezůstane bez odezvy. "Platí smlouva o solidaritě. My lékaři jsme ještě své výpovědi nestáhli a mapujeme situaci," uvedla Doležalová. Naznačila, že se odboráři za svého předsedu postaví a své výpovědi nestáhnou. "Ať si to pan ředitel vysvětlí s panem ministrem sám," dodala.

Také podle místopředsedkyně LOK Jany Vedralové by mělo dohlédnout na dodržování uzavřené dohody ministerstvo. "Toto by měl řešit nadřízený vedení nemocnice, tedy pan ministr Heger. Součástí dohody s LOK bylo mimo jiné to, že ředitelé vezmou lékaře zpět," myslí si. Podle ní se ze strany nemocnice jedná o osobní mstu, kterou by nemělo ministerstvo dovolit.

V nemocnici Královské Vinohrady podalo výpověď v souvislosti s akcí Děkujeme odcházíme celkem 86 lékařů, z nich 17 požádalo o zpětvzetí.

Jak agentura Mediafax během pátku zjistila, vedení nemocnice přijme většinu lékařů zpět, ale jejich návrat ovlivní dvě podmínky. "Za prvé, již nyní jsou na místa lékařů, kteří podali výpověď přijatí noví zaměstnanci na základě inzerátů. Za druhé, každou žádost o "vzetí výpovědi zpět", bude management nemocnice konzultovat s vedením jednotlivých klinik, kde rozhodujícím kritériem budou odborná hlediska," uvedl Lukáš Matýsek z tiskového oddělení vinohradské nemocnice.

Martin Engel pro Českou televizi prohlásil, že se chce na své původní místo vrátit a doufá, že dohoda o solidaritě zafunguje. Engel pracuje v nemocnici jako rentgenolog.

Související

Ilustrační foto

Covid: V Česku je nakaženo 1700 zdravotníků. Noste roušky, apeluje komora na veřejnost

Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory (ČLK) už skoro 1700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Od začátku epidemie jde více než 3600 lidí. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
Adam Vojtěch (ANO)

Odbory žádají pro zdravotníky růst platů o 15 procent, a to do tarifů. Vojtěch oponuje

Zdravotnické a lékařské odbory požadují pro příští rok růst platů ve zdravotnictví o 15 procent. Přidání chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Stát by to mohlo podle odhadů asi 14 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekli předák Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a šéfka odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková.

Více souvisejících

Martin Engel Odbory

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy