Lékaři přestali stahovat své výpovědi! Rozlítil je osud Engela

Brno - Lékaři z brněnské Úrazové nemocnice své výpovědi podané k 1. březnu v rámci odborářské akce Děkujeme, odcházíme, nestahují. Agentuře Mediafax to v sobotu řekla šéfka tamního Lékařského odborového klubu Lenka Doležalová s tím, že brněnské lékaře pobouřilo nedodržování podepsaného memoranda ministrem.

"Ustoupili jsme v mnoha směrech, podepsali memorandum a nyní vidíme, že druhá strana se k plnění jasně daných dohod nemá," řekla. Brněnské lékaře rozlítil kromě průtahů s ratifikací dohody kabinetem především postup ředitele pražské vinohradské nemocnice, který odmítl vzít zpět šéfa LOK Martina Engela. Odůvodnil to tím, že na jeho místo během protestní akce již přijal náhradu.

"Velmi nás to pobuřuje. Jsou to trapné naschvály. Nevím, komu to má pomoci nebo být ku prospěchu," řekla Doležalová, která kromě šéfování LOK v brněnské Úrazové nemocnici zasedá v celostátní odborové centrále. Zdůraznila, že za této situace zůstávají čtyři desítky lékařů z nemocnice solidární a své výpovědí nestáhnou.

Prakticky totožný názor zastává i jihomoravský krajský koordinátor LOK Tomáš Kus z brněnské nemocnice u svaté Anny. "Nemám zprávu o tom, že by lékaři z některé nemocnice v Jihomoravském kraji brali výpovědi zpět," řekl v sobotu Mediafaxu.

Lékaři se podle něj solidárně dohodli, že počkají, jakým způsobem a zda vůbec podepsané memorandum naplní Nečasův kabinet. "Situace kolem osudu doktora Engela jen přilila olej do ohně," řekl Kus. Zdůraznil, že součástí podepsaného memoranda je i klauzule, podle které se ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zasadí u svých podřízených ředitelů ve fakultních nemocnicích, aby rebelující lékaře vzali zpět. "Ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman zřejmě svého nadřízeného neposlouchá. Nyní je to právě on, kdo drží klíč k rozřešení celé situace," zdůraznil brněnský koordinátor lékařského protestu Kus.

Na jižní Moravě hodlalo podle posledních dostupných údajů k 1. březnu odejít ze zaměstnání v krajských, fakultních a městských nemocnicích 527 z 2888 lékařů. Počet lékařů, rozhodnutých setrvat ve výpovědi, činí v kraji osmnáct procent. Pokud doktoři svůj postup nepřehodnotí, jejich odchod si kromě jiných opatření vynutí omezení péče na 1210 z devíti tisíc akutních lůžek, která jsou pacientům na jižní Moravě k dispozici.

Související

Ilustrační foto

Covid: V Česku je nakaženo 1700 zdravotníků. Noste roušky, apeluje komora na veřejnost

Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory (ČLK) už skoro 1700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Od začátku epidemie jde více než 3600 lidí. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
Adam Vojtěch (ANO)

Odbory žádají pro zdravotníky růst platů o 15 procent, a to do tarifů. Vojtěch oponuje

Zdravotnické a lékařské odbory požadují pro příští rok růst platů ve zdravotnictví o 15 procent. Přidání chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Stát by to mohlo podle odhadů asi 14 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekli předák Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a šéfka odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková.

Více souvisejících

Martin Engel lékaři Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy