Ukončete protest a vraťte se do práce, vyzval Engel lékaře

Praha - Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel vyzval v pondělí lékaře, aby ukončili protesty a stáhli své výpovědi. Informaci potvrdil Mediafaxu Engel s tím, že vydal prohlášení, kde se k celé situaci vyjadřuje.

Engel tímto krokem reaguje na vzrůstající napětí mezi lékaři. Ti protestovali kvůli tomu, že pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady odmítla Engela přijmout zpět do práce.

Ředitel vinohradské nemocnice Marek Zeman již v pátek potvrdil, že za šéfa Lékařského odborového klubu (LOK) Engela má už náhradu a na jeho původní místo ho nepřijme.

Lékařský odborář Miloš Voleman v neděli prohlásil, že memorandum, které uzavřel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se zástupci lékařských odborů, se dodrží. "Garantuji, že memorandum bude dodrženo, že ho nenecháme zhatit," řekl. Potvrdil, že LOK vyzve lékaře, aby výpovědi stáhli. "Je však logické, že většina z nich to učiní teprve poté, co memorandum odsouhlasí vláda," dodal.

Předseda parlamentního výboru pro zdravotnictví a šéf pražské ODS Boris Šťastný tvrdí, že chce mít jistotu, že se lékaři do nemocnic vrátí, už v pondělí. "V pondělí ve 13 hodin jednáme na pražském magistrátu s řediteli pražských nemocnic. Pokud nepotvrdí, že jsou zařízení schopná zajistit péči, spustíme krizový plán," uvedl Šťastný.

Podle dohody, kterou s lékařskými odbory uzavřel ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), však mají lékaři na stažení výpovědí tři dny od jejího podepsání. Tato lhůta vyprší až ve středu. Šťastný však tak dlouho čekat nechce.

Související

Ilustrační foto

Covid: V Česku je nakaženo 1700 zdravotníků. Noste roušky, apeluje komora na veřejnost

Zdravotníků aktuálně nakažených covidem-19 je podle dat zveřejněných na webu České lékařské komory (ČLK) už skoro 1700, lékařů téměř 400, sester 700 a ostatních pracovníků 600. Od začátku epidemie jde více než 3600 lidí. Podle zdravotnických odborů je třeba omezit zbytnou péči. Nemocnice, hygienické stanice a sociální služby by měly oslovit bývalé zaměstnance, pomoci mohou i studenti lékařských fakult a zdravotnických škol.
Adam Vojtěch (ANO)

Odbory žádají pro zdravotníky růst platů o 15 procent, a to do tarifů. Vojtěch oponuje

Zdravotnické a lékařské odbory požadují pro příští rok růst platů ve zdravotnictví o 15 procent. Přidání chtějí do tarifů, tedy do základu výdělku. Stát by to mohlo podle odhadů asi 14 miliard korun. Na tiskové konferenci to dnes řekli předák Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a šéfka odborového svazu zdravotnictví Dagmar Žitníková.

Více souvisejících

Martin Engel lékaři Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy