Zdravotnický výbor schválil hrazení konopí jako léku, pacienti mají zásadní námitky

Sněmovní výbor pro zdravotnictví schválil pozměňovací návrh zákona o léčivech, který zavádí hrazení 90 procent ceny léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění. Pacientská organizace Kopac návrh odmítla, protože vychází podle ní z chybných dat. Poslanci dnes také diskutovali o parametrech lékového záznamu a dalších úpravách zákona.

"Návrh počítá s nejvýše 30 gramy léčebného konopí na měsíc. Revizní lékař může na základě odůvodnění povolit i vyšší dávku," uvedla předsedkyně výboru Věra Adámková (za ANO). Nyní si pacienti konopí hradí, po schválení zákona budou přispívat jen deset procent jeho ceny. Gram léčebného konopí stojí od 180 do 300 korun podle dodavatele.

Třicet gramů konopí měsíčně je podle předsedy pacientské organizace Kopac Tomáše Zábranského nedostatečná dávka. "Žádám poslance, aby návrh odmítli, protože je postavený na základě chybných premis," řekl na jednání výboru.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vychází dávka ze současné praxe, kolik v průměru pacientům lékaři předepisují. "Je to polovina průměrného množství, které se předepisuje v jiných zemích, kde je konopí dostupné," uvedl k tomu Zábranský. Oficiálně loni užívalo v Česku léčebné konopí 447 lidí, podle Zábranského ho ale bere více než půl milionu lidí.

"Pacienti si budou připlácet řádově stovky korun měsíčně. To je myslím dostupné i pro pacienta, který je v invalidním důchodu," dodal ministr. V lednu odhadoval, že hrazení léčebného konopí z veřejného zdravotního pojištění bude stát asi 150 milionů korun ročně.

Asi 70 vybraných lékařů konopí předepisuje například lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou či AIDS. Většina pacientů ho má na chronickou bolest, na níž nezabírají jiné léky. Legislativa ho povolila v roce 2013, prvních několik let ale nebylo příliš dostupné. Nejprve se jen dováželo ze zahraničí, nyní ho na základě smlouvy se Státním ústavem pro kontrolu léčiv pěstuje slušovická firma Elkoplast.

Výbor diskutoval také o dalších pozměňovacích návrzích k novele zákona o léčivech. Podpořil možnost, aby si pacienti mohli své léky předepsané na recept vyzvedávat i v zahraničí. Projednal také takzvaný lékový záznam, tedy seznam všech předepsaných léků v systému elektronických receptů, který by měl být přístupný pro pacienta, lékaře a lékárníky. Původně měl být spuštěn od letošního července, nejspíš ale bude platit až od příštího roku. Návrh je před druhým čtením ve Sněmovně.

"Lékař již nebude odkázán pouze na informace o užívaných lécích, které mu poskytne pacient, kdy neexistuje záruka úplnosti a přesnosti takových informací. Díky sdílenému lékovému záznamu bude pacient významně více chráněn před nežádoucími lékovými interakcemi a duplicitami léků," uvedl k tomu ministr v tiskové zprávě. Do záznamů budou moci vidět jen lékaři, kteří o pacienta pečují.

Poslanci diskutovali zejména o tom, zda by měl systém automaticky počítat se souhlasem pacienta se sdílením jeho dat s lékařem a lékárníkem. Žádají, aby ale bylo možné jednoduše deklarovat nesouhlas. Ministerstvo navrhuje formulář na internetu nebo dopis s ověřeným podpisem, což je podle některých poslanců například pro seniory příliš náročné.

Statistiky užívání léčebného konopí v ČR:

Rok 2015 2016 2017 2018 Počet pacientů 30 130 125 447 Počet předepisujících lékařů 4 13 18 58 Vydaného léčebného konopí (v gramech) 836 2577 1227 4800

zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR

Související

Více souvisejících

Konopí léky Poslanecká sněmovna Adam Vojtěch (ANO) pacienti

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy