Šéf svazu pacientů: Vláda jsou bolševici a mafiáni, bude revoluce!

Praha - Zdravotnická reforma, která dnes prošla Poslaneckou sněmovnou, vzbuzuje silné emoce. Předseda Svazu pacientů Luboš Olejár ji v rozhovoru pro TÝDEN.cz ostře zkritizoval. Vládu označil za mafii a bolševiky a hrozí občanskou revolucí.

Olejár odmítá, že by reforma přinesla jakékoliv zvýhodnění pro pacienty. Upozorňuje, že přístup k informacím, který avizují politici, mají pacienti už dávno. Do archivů a dokumentace podle něho mohou také nahlížet už dnes. Tvrdí, že jedinou novinkou, kterou reforma přinese, je omezení práva pacienta na výběr lékaře."Přece se takhle dvacet jedna let po revoluci nenecháme vydírat. Ať se nezlobí, ale chovají se stejně jako ti bolševici. To klidně v revoluci vyústí. Změny v zákoně udělají v Poslanecké sněmovně ve výboru, nikomu to nedají projednat a myslí si, že s námi všemi takhle vyčurají. To prostě ne. Není možné, aby z ministerstva zdravotnictví poslali něco k připomínkování jednotlivým společenským organizacím, něco jiného pošlou do výboru do sněmovny a třetí verze už míří ke konečnému schvalování. S nikým se neradí. To to chtějí takhle potichu, po topolánkovsku protlačit? Tak bude revolta," rozčiloval se v rozhovoru pro TÝDEN.cz.Ať se jde vláda vycpatReforma zdravotnictví přinese výrazné změny. Zdravotní péče bude rozdělená na standard a nadstandard. Poplatek za den strávený v nemocnici má stoupnout ze současných 60 korun na 100. Nově by se mělo ale platit pouze 30 korun za recept, nikoliv za každou položku. Ovšem léky do padesáti korun si pacienti budou hradit z vlastní kapsy.Placení léků se nelíbí svazu pacientů. Olejár argumentuje, že kdo si platí zdravotní pojištění, měl by mít takové medikamenty proplácené od pojišťovny. Dokonce tvrdí, že vládní plán je narušením ústavních principů.Olejár, který je členem dopravních odborů a pracuje v pražském dopravním podniku, hrozí, že se může zvednout vlna občanského odporu. Stávka, která ve čtvrtek zastavila pražské metro a při níž vyšlo do ulic hlavního města kolem tisícovky odborářů, je podle něho teprve začátek."Do čtvrtka jsme si dali čas na představení našich dalších kroků, které budou následovat. Myslím, že to bude brzy jasné," řekl pro TÝDEN.cz o dalších plánech odborů, které s reformou nesouhlasí.Vláda je mafieZ vládních stran mu zřejmě nejvíc vadí TOP 09. Kritizuje, že zdravotnická reforma, která pochází z pera ministra Leoše Hegera (TOP 09), závisí na libovůli politiků. Hlavně mu leží v žaludku nadstandard, který nebude určen zákonem, ale vyhláškou Ministerstva zdravotnictví."Vadí mi, že tak zásadní věc by závisela na vůli několika lidí ze stranických sekretariátů. Toto je více práv pro pacienty? Ať se jdou vycpat!" vzkazuje politikům.A na účet vládních stran pro TÝDEN.cz ještě drsněji dodává: "Volby rozhodly o tom, kdo bude vládnout. Věci veřejné ani ODS nic podobného jako zvyšování spoluúčasti pacientů v programech neměly a teď se nechají válcovat TOP 09. Lidé se cítí podvedeni. Musíme se proti této klice, nebojím se říct mafii, postavit."

Související

Cigarety, kouření

Svaz pacientů zkritizoval zamítnutí protikuřáckého zákona

Praha - Svaz pacientů ČR je zaskočen postupem poslaneckého klubu hnutí ANO v čele s předsedou Zdravotního výboru PSP ČR Rostislavem Vyzulou, kvůli kterému Česká republika nebude nadále chránit občany před škodlivými účinky kouření. Svaz to uvedl v otevřeném dopise, který je zveřejněn na webu pacienti.cz.
FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie, ilustrační foto

Český svaz pacientů se bouří: Ministr financí Babiš jde proti nemocným

Praha - Svaz pacientů ČR se bouří proti krokům Andreje Babiše. Tvrdí, že zdravotnictví přišlo o více než dvě miliardy korun a zároveň je pro ně šokující zpochybňování návrhu ministra Němečka na zvýšení platby za státní pojištěnce ze strany ministra financí Andreje Babiše, ale i ministra Bělobrádka. Tvrdí to zpráva, kterou serveru EuroZprávy.cz poskytl prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

Více souvisejících

svaz pacientů Zdravotnictví

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy