Bakteriální meningitida zabíjí stále více Čechů!

Praha - Meningokokové infekce zabily v loňském roce 12,3 procenta všech pacientů, kteří se jimi nakazili, to představuje nejvyšší úmrtnost od roku 2004. Novináře o tom informovala primářka infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová s tím, že celkem nemoc napadla 65 lidí.

"Celkem tedy zemřelo osm pacientů, v pěti případech šlo o malé děti do čtyř let věku. Tato věková skupina také tvořila nejvíce nakažených - 40 procent pacientů. Čtvrtinu nakažených pak tvořila dospívající mládež v rozmezí 15 až 25 let," popsala Roháčová.Nemocnice na výskyt nemoci upozorňuje u příležitosti světového dne meningitidy, který připadá na 24. dubna.Invazivní meningokokové onemocnění způsobuje bakterie Neisseria meningitidis, která se usidluje v nosohltanu zdravých lidí. Podle různých odhadů se její nosičství pohybuje mezi jedním a 15 procenty populace. Zatím není známo, proč bakterie u někoho jen přebývá a u jiného vyvolá onemocnění. Ze statistik však vyplývá, že nejohroženějšími skupinami jsou malé děti do pěti let věku a dospívající mládež od 15 do 20 let. Nemoc útočí z plného zdraví a může být smrtelná v průběhu několika dnů od zpozorování prvních příznaků.Celková úmrtnost na meningokokové infekce se pohybuje do deseti procent. V dalších asi deseti procentech případů zanechává také trvalé následky – postižení svalů, podkožní tkáně a kůže, popřípadě až ztráty částí končetin a sluchu. Ojediněle se mohou objevit i neurologické následky jako jsou obrna a epilepsie."Jedinou specifickou prevencí těchto onemocnění je vakcinace," řekla Roháčová. Na území České republiky se nejčastěji vyskytují dvě séroskupiny meningokoka B a C, méně často pak séroskupiny Y, W-135 a A. Přestože procento invazivních onemocnění způsobených séroskupinou Y je nízké, má séroskupina Y prvenství v nejvyšší smrtnosti, která byla v letech 1993 až 2005 v Česku 23,8 procenta.Séroskupiny A a W-135 jsou problémem zejména při cestách do zahraničí, protože největší riziko onemocnění séroskupinou A hrozí v tropech a subtropech a séroskupinou W-135 v arabských zemích. Proti čtyřem výše zmíněným séroskupinám se již lze dnes chránit očkovánímVakcína proti séroskupině B by měla být uvedena na český trh přibližně na přelomu letošního roku.Roháčová upozorňuje na to, že je potřeba rozlišovat jednotlivé meningitidy. Nejčastější a zároveň nejméně závažná je virová meningitida. V naprosté většině případů nezanechává trvalé následky, ačkoli rekonvalescence do plného zdraví může trvat i několik měsíců. Výrazně agresivnější je bakteriální meningitida, která může vést k trvalým následkům nebo i úmrtí. Neléčená může končit smrtí až v 50 procentech případů.Je však třeba rozlišovat, jaký druh bakterie je původcem onemocnění – nejčastěji to jsou pneumokoky a meningokoky. Lze se setkat také s meningitidou způsobenou plísněmi. Infekce v takových případech bývá velmi závažná a často doprovází jiné základní závažné onemocnění. Počty případů jsou však v porovnání s virovými a bakteriálními meningitidami výrazně nižší.

Související

Ilustrační foto

Vědci objevili lék na zákeřnou meningitidu v lékárně. Už je roky na trhu

Lékaři v České republice ročně evidují desítky případů invazivní meningokokové meningitidy, zhruba desetina pacientů nemoci podlehne. Vědci přitom přišli na to, že lék na tuto zákeřnou nemoc je běžně k dostání. Laboratorní testy na myších prokázaly, že k léčbě mohou posloužit vybraná antipsychotika. Informuje o tom vědecký žurnál Nature Microbiology.

Více souvisejících

meningokok úmrtí

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 24 minutami

před 48 minutami

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

před 1 hodinou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 3 hodinami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy