Vláda: Rozhodnutí o povinném očkování je na hlavním hygienikovi

Praha - Vláda v pondělí zadala hlavnímu hygienikovi ČR Michaelu Vítovi, aby sledoval situaci týkající se chřipkové pandemie a rozhodl, zda je potřeba zavést povinné očkování proti viru A(H1N1). V případě zavedení této povinnosti hrozí osobám, které očkování odmítnou, pokuta až ve výši 10 tisíc korun.

"Je to v rukou hlavního hygienika," řekl premiér Jan Fischer s tím, že Vít bude sledovat čtyři faktory, které se pandemie týkají. Pokud se ukáže, že povinné očkování je zapotřebí, vláda s jeho zavedením bude souhlasit.

Vít bude podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové muset sledovat počet nemocných mexickou chřipkou, přičemž platí, že pandemii vyhlašuje hygienik při překročení hranice dvou tisíc obyvatel na sto tisíc.

Dalším faktorem, který bude Vít monitorovat, je počet nemocných obdobnými chorobami, dále výsledky virologických vyšetření a nakonec klinický průběh onemocnění u hospitalizovaných osob. Na základě těchto čtyř kritérií rozhodne Vít o zavedení povinného očkování.

Osoby, které odmítnou povinné očkování proti chřipce A(H1N1), se dopustí podle Juráskové přestupku a hrozí jim pokuta až 10 tisíc korun. "Doufáme především, že nenastane situace, kdy bychom k povinnému očkování museli přistoupit," uvedla ministryně.

Záměr ministerstva zdravotnictví nechat povinně očkovat proti prasečí chřipce až 200 tisíc lidí zveřejnila šéfka resortu Dana Jurásková v neděli. Povinně očkovaní by přitom měli být podle ní představitelé takových profesí jako policisté, hasiči, zdravotníci, ale i členové Bezpečnostní rady státu, tedy i prezident.

Prezident Václav Klaus s takovou povinností ovšem razantně nesouhlasí. V pondělí prohlásil, že takovéto zásahy do osobních záležitostí každého člověka nepřipustí.

Autorem návrhu na očkování je hlavní hygienik Michael Vít.

Prasečí chřipkou v Česku podle posledních údajů onemocnělo 1397 lidí, virus má současně na svědomí 95 lidských životů.

Kvůli pandemii, kterou vyhlásila Světová zdravotnická organizace a o jejíž existenci se začíná pochybovat, stát až do současnosti nakoupil zhruba 260 tisíc vakcín, očkovat se však zatím nechalo méně než 59 tisíc Čechů.

Související

Ilustrační foto

Koronavirus má v Česku dvacetkrát více obětí než prasečí chřipka

Počet úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 dosáhl od začátku pandemie nového typu koronaviru téměř 20.000. Nejvíce obětí z chřipkových virů měla od počátku 20. století pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 v Československu vyžádala podle odhadu historika Haralda Salfellnera 44.000 až 82.648 mrtvých, celosvětově na ní pak zemřelo na 40 milionů lidí.

Více souvisejících

prasečí chřipka mexická chřipka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 21 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy