Shoda ANO, ČSSD a KDU-ČSL: Poplatky u lékaře se ruší

Praha - Mezi stranami vznikající vlády panuje shoda ve většině bodů budoucí koaliční smlouvy. Společnou řeč zatím nenašly v daních a zdravotnictví. Je však možné, že kompletní koaliční smlouva bude schválena už v úterý. Po dnešním zhruba šestihodinovém jednání zástupců stran to novinářům v Poslanecké sněmovně řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Koaliční partneři také přijali lidovecký návrh na pojistku proti přehlasování jedné ze stran.

"Shodli jsme se na finálních formulacích budoucího koaličního programu a zůstaly pouze dvě oblasti, ke kterým se ještě budeme muset vrátit na příštím jednání," řekl Sobotka. Spory panují například v otázce daňové progrese a zavedení takzvané sektorové daně. Podle Sobotky je třeba lépe rozložit daňové zatížení. "Část by měly nést také firmy nebo větší firmy, tady se nám zatím nepodařilo dosáhnout shody," uvedl předseda ČSSD."My se v souladu s naším volebním programem bráníme zvedat daně," řekl na tiskové konferenci předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Zopakoval, že hnutí chce zejména hledat úspory ve fungování ministerstev, než navyšovat daňovou zátěž.Druhou spornou oblastí je zdravotní péče. Strany se sice shodly na zrušení poplatků u ambulantních lékařů a v lékárnách. Hledají ale finanční zdroje pro případ, že by koalice znovu nezavedla ani poplatky v nemocnicích, které od ledna skončí z důvodu rozhodnutí Ústavního soudu. Sobotka se prý obává, aby zrušení poplatků nevedlo ke zhoršení situace v podfinancovaném resortu zdravotnictví. Strany se podle něj naopak shodly na zachování poplatku za pohotovost. "Protože to vidíme jako jednu z mála oblastí, kde může mít nějaký regulační smysl," řekl.Nejmenší koaliční strana, KDU-ČSL, požadovala do koaliční smlouvy přidat pojistku proti tomu, aby ji dvě silnější strany v klíčových hlasováních nemohly přehlasovat. ČSSD a hnutí ANO s ní po dnešním jednání souhlasily. Důležité zákony tak budou platit pouze v případě, že se pro ně na schůzích vlády vyjádří alespoň polovina ministrů z každé koaliční strany.Místopředseda lidovců Marian Jurečka dnes uvítal, že se jeho straně podařilo do koaliční smlouvy prosadit snížení daní pro rodiny a úpravy důchodového systému tak, aby průběžný pilíř zohledňoval kromě odpracovaných let i počet vychovaných dětí. KDU-ČSL také prosadila do vládního programu boj s "divokými" exekutory a lichvou, dodal.Podle Sobotky bude jednání o společné smlouvě pokračovat v úterý večer, kdy by už mohl být dokument definitivně hotov. Poté ho budou interně schvalovat jednotlivé vládní strany. V soboru by se jím tak mohl zabývat i Ústřední výkonný výbor ČSSD.Naopak personální otázky prý zástupci stran dnes neprobírali. Chtějí počkat na návrat předsedy lidovců Pavla Bělobrádka z pracovní cesty do USA.

Související

Jan Hamáček /ČSSD/

Předseda sněmovny chce silnou vládu

Praha - Koaliční smlouva mezi ČSSD, ANO a KDU-ČSL je podepsána. Stalo se tak v pracovně kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny, sociálního demokrata Jana Hamáčka. A jeho stranická příslušnost předurčila jeho komentář ke vzniku nové vlády.

Více souvisejících

Povolební vyjednávání koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL poplatky ve zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy