Pozůstalí po oběti heparinového vraha odškodné nedostanou

Hradec Králové - Nemocnice Havlíčkův Brod nemusí zaplatit 8,8 milionu korun, které po ni požadovali pozůstalí po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. O zamítnutí žaloby rozhodl Krajský soud v Hradci Králové, soudce Jan Fifka ji označil za nedůvodnou. Zelenka jako pracovník anesteziologicko-resuscitačního oddělení havlíčkobrodské nemocnice podával pacientům heparin od května do září 2006. Pacientům tím zředil krev a někteří vykrváceli, soud ho za to odsoudil na doživotí.

Soud rozhodl, že nemocnice v Havlíčkově Brodě nemusí zaplatit 8,8 milionu korun odškodného pozůstalým po oběti heparinového vraha. Podle soudce Jana Fifky se jednalo o takzvaný exces z povinností zaměstnance, za který nemocnice jako zaměstnavatel nenese odpovědnost. Právní zástupci žalobců dnes řekli, že se s největší pravděpodobností proti verdiktu odvolají.

"Jednalo se o naprosto nečekanou záležitost, z provedených důkazů vyplývá, že nemocnice si byla záhy vědoma, že něco není v pořádku, že dochází k zvýšenému výskytu krvácivých stavů. Nebyli nečinní, snažili se najít příčinu a přijali různá opatření," řekl Fifka. Stejně jako královéhradecký rozhodly v minulosti i ostatní soudy, které projednávaly podobné žaloby podané na havlíčkobrodskou nemocnici pozůstalými dalších obětí Zelenky.

Soud dnes rozhodoval o původně podané žalobě, která byla postavená na tvrzení, že se nemocnice dopustila organizačních chyb a zanedbala své povinnosti. Později ji žalobci doplnili o zanedbání péče, změnu žaloby však soud již dřívějším rozhodnutím nepřipustil. Soud dnes také uložil žalobcům uhradit náklady řízení, konkrétní částku soud určí až v písemném vyhodnocení rozsudku.

Právní zástupce havlíčkobrodské nemocnice Jan Mach dnes novinářům řekl, že s rozsudkem souhlasí. "Je to několikátý úplně stejný rozsudek, který konstatuje, že nemocnice neporušila žádnou svoji právní povinnost a není důvod, aby hradila nemajetkovou újmu v penězích," řekl Mach.

Zástupci žalobců dnes u soudu požadovali vypracování znaleckého posudku, který by určil, zda bylo možné příčinu krvácení u pacientů odhalit dříve a zda byl postup nemocnice v pořádku. Soudce Fifka však uvedl, že dosavadní průběh dokazování považuje za dostatečný.

Právní zástupci žalobců v žalobě tvrdili, že nemocnice mohla při správném vyhodnocení předchozích podezřelých případů úmrtí a správném léčení smrti pacienta předejít. V doplnění žaloby právní zástupci uvedli, že nemocnice měla po zjištění hematomu u pacienta zajistit rychlý neurochirurgický zákrok. Nemocnice však výhrady odmítala.

Trestní soud Zelenkovi prokázal, že zavraždil sedm lidí a u dalších deseti se o to pokusil. Podle rozsudku podával pacientům heparin, aby dosáhl vlastního vzrušení z krizové situace a následné aktivity nemocničního personálu. Později policisté zveřejnili, že Zelenka má zřejmě na svědomí ještě další tři vraždy a jeden pokus o ni. Vzhledem k uloženému doživotnímu trestu ho však už znovu nestíhali.

Soudy již v minulosti v několika případech rozhodly, že pozůstalí po obětech Petra Zelenka nedostanou od nemocnice odškodnění. Například na podzim roku 2012 Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání pozůstalých po jedné z obětí. Podle soudů havlíčkobrodská nemocnice nenese zodpovědnost za činy svého bývalého zaměstnance.

nemocnice Havlíčkův Brod Petr Zelenka (heparinový vrah)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy