Policie už zná totožnost tří dělníků, kteří zahynuli při zřícení mostu

Vilémov - Policie už zná totožnost tří ze čtyř dělníků, kteří před týdnem zahynuli pod zříceným mostem ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Třetí potvrzenou obětí je osmadvacetiletý muž z Karlovarského kraje. Identifikaci čtvrtého muže by policisté měli mít potvrzenou v pátek, řekla dnes ČTK krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. Pod mostem pracovalo v době neštěstí šest dělníků, tři Češi a tři Slováci. Přežili dva muži ze Slovenska. Práce na stavbě mostu by měly být obnoveny v pátek.

Kriminalisté neštěstí vyšetřují jako obecné ohrožení z nedbalosti. Případným viníkům hrozí vězení na tři až deset let. Podle mluvčí zatím nikdo obviněn nebyl. Kriminalisté nařídili u všech čtyř obětí neštěstí soudní pitvy.

Policisté v úterý díky spolupráci s rodinami obětí prokázali, že v sutinách mostu zemřel pětatřicetiletý Čech pocházející z Plzeňského kraje a sedmačtyřicetiletý Slovák. Dvě rodiny podle policie identifikaci kvůli aktuálním psychickým potížím odmítly. Totožnost se proto zjišťuje pomocí analýzy DNA.

Práce na stavbě mostu by měly být oproti původním předpokladům obnoveny až v pátek, nikoli dnes. "Je nutné nejdřív podepřít procházející plynové potrubí a podpěrná konstrukce ještě není hotová," řekl ČTK František Lízal, který na stavbě provádí technický dozor. Dělníci budou podle něj nejprve staveniště čistit od zbytků sutin, pak začnou pracovat na novém přemostění potoka. Podle mluvčí společnosti Strabag Edity Novotné dnes pracovníci firmy pouze pokračovali v zemních pracích na zajištění nedalekého svahu a odvozu zeminy.

Oprava vilémovského mostu je součástí modernizace silnice II/345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem za 160 milionů korun, kterou dotuje unie. Součástí zakázky je rekonstrukce tří mostů. Kraj Vysočina zadal celou zakázku konsorciu firem M-Silnice a Strabag. Pro Vilémov je podle starosty Jiřího Lebedy důležité to, aby stavbaři stihli zprůjezdnit most a celý opravovaný úsek do konce října.

Související

Místo zřícení mostu v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Soud odsoudil pětici mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově k dvouleté podmínce

Soud v Havlíčkově Brodě odsoudil pět mužů kvůli pádu mostu ve Vilémově ke dvěma letům vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Okresní soud se k případu vrátil z rozhodnutí nadřízeného krajského soudu, před tím muže obžaloby zprostil. Při neštěstí zemřeli v roce 2014 pod mostem čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
Zřícený most v obci Vilémov na Vysočině, zemřeli zde čtyři dělníci.

Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali před soudem

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem vězení. Zopakoval, že postupoval podle projektové dokumentace. Ostatní byli zproštěni obžaloby. Soud o věci jedná podruhé, odvolací soud se s jeho závěry neztotožnil a v srpnu jeho rozhodnutí zrušil.

Více souvisejících

Zřícený most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku (4.9.2014)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 50 minutami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy