Deník exšéfa Homolky Dbalého: Kokain, drahé dovolené a zlato

Praha - Vladimír Dbalý, bývalý šéf Nemocnice Na Homolce, je viněn z korupce. Za peníze, získané z úplatků, si měl kupovat dovolené, drahé doplňky, i drogy. Část jeho inkriminujícího deníku nyní spatřila světlo světa.

Policisté zabavili Dbalého deník, nazvaný Director's Diary (ředitelův diář), při loňské domovní prohlídce. Na 272 stranách bývalý ředitel popisuje své dny v nemocnici i doma. Server Lidovky.cz nyní získal a zveřejnil část inkriminujícího dokumentu.

Dbalý utrácel například za investiční zlato a mince. "18.3. 2009: ráno četba, pak do centra a nákup dalšího investičního zlata (Codex Gigas) a stříbra (1 kilo australská mince + 60. výročí bitvy u Stalingradu) v Obecním domě za 90 000 Kč," zapsal si. Mince a zlato pak policisté objevili v kufru, schovaném u Dbalého známého.

Dopřával si i drahé exotické dovolené. "U Bílého Lva na Břevnově probíráme únorovou cestu do Polynésie....pak odjíždíme a kupujeme vína, já 10 lahví za 4K," napsal. Mimo Polynésii byl podle Lidovek i v Austrálii či na Novém Zélandu. Stejně tak prý neváhal utrácet za doplňky, jako například luxusní hodinky Skagen, spotřební elektroniku v podobě fotoaparátu Canon za 80 tisíc korun, či auta značek Audi a Toyota. Sto tisíc korun měl pak darovat své manželce před Vánoci v roce 2009.

V neposlední řadě bývalý ředitel utrácel za kokain. "Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN," napsal 8. března 2011. Následuje několik zápisů v podobném duchu.

11.2. 2010: "V práci opět nová porce závějí."1.3. 2011: "Sněžím (a to dost) na meetin s 15 minutovým zpožděním, musí to na mě být znát."28.3. 2011: "Od rána snow."29.3. 2011: "5 snow"7.4. 2011: "v nemocnici Na Homolce, snow the whole day!!!"

Státní zástupce Zdeněk Matula informacemi z deníku argumentoval i u soudu. Dbalý totiž po ukončení působení na pozici ředitele pobíral 20 tisíc korun jako řadový lékař, zároveň ale kupoval drogy, jezdil na drahé dovolené, či splácel hypotéku.

"Já jsem takový pisálek, který si v průběhu dne ke všemu dělá poznámky a nechává je po bytě válet, dělá si výpisky z knih, citáty, hlášky z filmů," uvedl podle Lidovek Dbalý u vazebního zasedání jako vysvětlení pro vedení deníku.

Dbalý je viněn kvůli zakázce na digitalizaci chorobopisů z roku 2009 a zakázce na nákup gamma nože v hodnotě 140 milionů korun. V prvním případě se měl Dbalý se skupinou lidí dopustit praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, a způsobit tak Nemocnici na Homolce škodu 57 milionů korun. V případě gamma nože si pak spolu s tehdejším náměstkem nemocnice Michalem Toběrným údajně řekl o úplatek ve výši čtyř procent ceny zakázky.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) Nemocnice Na Homolce krimi

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Angličané si došli pro povinnou výhru nad Srbskem. Přesto měl jejich výkon rezervy

O večerní nedělní duel fotbalového evropského šampionátu v Německu se postarali hráči Srbska a Anglie. Střetnutí začalo už před zápasem, jelikož v ulicích Gelsenkirchenu se mezi sebou střetly fanouškovské tábory obou mužstev a museli zasahovat policisté. Nebylo proto divu, že Evropská fotbalová unie UEFA označila zápas za rizikový a nebyla tak nouze o zvýšená bezpečností opatření. Během samotného duelu k žádnému excesu naštěstí nedošlo. Naopak v něm došlo k jediné brance, kterou v 13. minutě zaznamenal Bellingham. K další změně skóre už nedošlo.

před 1 hodinou

Jason Sudeikis (uprostřed) jako Ted Lasso.

Začalo Euro. Které fotbalové filmy a seriály jsou nejlepší?

Následující měsíc se ponese ve znamení právě započatého mistrovství Evropy ve fotbale. U této příležitosti se podíváme na rozmanitý výběr hraných filmů a seriálů z prostředí nejpopulárnějšího sportu světa. Držíme se čistě osudů ze samotných trávníků a vynecháváme tak snímky tematizující fanouškovské světy, jako například Proč?, Muži v offsidu či Hooligans.

před 1 hodinou

Kim Čong-un se loni setkal s Vladimirem Putinem na kosmodromu Vostočnyj.

Setkání Kima a Putina v KLDR je na spadnutí. Nadšení z toho nejsou ani v Pekingu

Setkání severokorejského vůdce Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina se nezadržitelně blíží. Dvě nejsilněji sankciované země zakládají spolupráci, která může mít závažné dopady na konflikt na Ukrajině i na zhoršování napětí mezi hlavními světovými mocnostmi. Nejenže s tímto sbližováním není spokojený Washington, nadšením neskáčou ani v Pekingu. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

TrollWall

TrollWall AI překročil hranice Česka a Slovenska, před škodlivým obsahem chrání stále více firem

Slovenský startup TrollWall AI na sebe v Česku poprvé upozornil v předvolební kampani prezidenta Petra Pavla, kdy svojí unikátní webovou aplikací chránil profily na sociálních sítích před škodlivým obsahem a mírnil reputační rizika. Nástroj používaný při ochraně před vulgarismy, nenávistnými projevy a spamem už používá česká policie či armáda i velké korporace. A klientů přibývá i mimo evropský kontinent.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov

Rusové poprvé komentovali výsledky summitu. Peskov promluvil

Moskva se v pondělí poprvé podělila o názor na závěry víkendového mírového summitu o Ukrajině ve Švýcarsku. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova má konference zanedbatelné výsledky, přičemž se podle Ruska ukázalo, že jednání bez něj jsou zbytečná.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Tomáš Řepa (použito se svolením T. Řepy)

Blížíme se k přímému angažmá zemí NATO na Ukrajině, říká expert pro EZ po summitu. Rusům doporučuje se zamyslet

Bezpečnostní expert Tomáš Řepa s Univerzity obrany v Brně v rozhovoru pro EuroZprávy.cz bilancoval možné důsledky mírového summitu ve Švýcarsku, který se konal během uplynulého víkendu. „Největší země světa by se měla zamyslet spíše nad tím, proč potřebuje další území navíc, když jejím obyvatelům se skutečně dobře nežije a mnohá místa jsou spravována mírně řečeno neefektivně,“ říká.

před 9 hodinami

Evan Gershkovich

Rusové už mají termín soudu s Gershkovichem. Začne ještě tento měsíc

Rusko zahájí soud s Evanem Gershkovichem, který je prvním západním novinářem obviněným v Rusku ze špionáže od dob studené války, už příští týden. První stání je naplánováno na 26. června, případ se bude projednávat za zavřenými dveřmi. Informovala o tom ruská agentura RIA Novosti. 

před 10 hodinami

Jaderné zbraně očima expertů. Institut vydal výroční zprávu, zaměřuje se v ní i na Rusko

Stockholmský mezinárodní institut pro výzkum míru (SIPRI) v pondělí zveřejnil výroční zprávu s hodnocením stavu jaderného zbrojení, odzbrojení a mezinárodní bezpečnosti. Počet zbraní i modernita se zvyšují, nejvíce zřejmě v Číně. Své odstrašující prostředky rovněž rozšiřují Indie a Pákistán. Situace v USA a Rusku zůstává zhruba stejná. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy