Deník exšéfa Homolky Dbalého: Kokain, drahé dovolené a zlato

Praha - Vladimír Dbalý, bývalý šéf Nemocnice Na Homolce, je viněn z korupce. Za peníze, získané z úplatků, si měl kupovat dovolené, drahé doplňky, i drogy. Část jeho inkriminujícího deníku nyní spatřila světlo světa.

Policisté zabavili Dbalého deník, nazvaný Director's Diary (ředitelův diář), při loňské domovní prohlídce. Na 272 stranách bývalý ředitel popisuje své dny v nemocnici i doma. Server Lidovky.cz nyní získal a zveřejnil část inkriminujícího dokumentu.

Dbalý utrácel například za investiční zlato a mince. "18.3. 2009: ráno četba, pak do centra a nákup dalšího investičního zlata (Codex Gigas) a stříbra (1 kilo australská mince + 60. výročí bitvy u Stalingradu) v Obecním domě za 90 000 Kč," zapsal si. Mince a zlato pak policisté objevili v kufru, schovaném u Dbalého známého.

Dopřával si i drahé exotické dovolené. "U Bílého Lva na Břevnově probíráme únorovou cestu do Polynésie....pak odjíždíme a kupujeme vína, já 10 lahví za 4K," napsal. Mimo Polynésii byl podle Lidovek i v Austrálii či na Novém Zélandu. Stejně tak prý neváhal utrácet za doplňky, jako například luxusní hodinky Skagen, spotřební elektroniku v podobě fotoaparátu Canon za 80 tisíc korun, či auta značek Audi a Toyota. Sto tisíc korun měl pak darovat své manželce před Vánoci v roce 2009.

V neposlední řadě bývalý ředitel utrácel za kokain. "Celé dopoledne sněžím (během 8 dnů 10 g to je síla) a diazepamuji. Jsem totálně DOWN," napsal 8. března 2011. Následuje několik zápisů v podobném duchu.

11.2. 2010: "V práci opět nová porce závějí."1.3. 2011: "Sněžím (a to dost) na meetin s 15 minutovým zpožděním, musí to na mě být znát."28.3. 2011: "Od rána snow."29.3. 2011: "5 snow"7.4. 2011: "v nemocnici Na Homolce, snow the whole day!!!"

Státní zástupce Zdeněk Matula informacemi z deníku argumentoval i u soudu. Dbalý totiž po ukončení působení na pozici ředitele pobíral 20 tisíc korun jako řadový lékař, zároveň ale kupoval drogy, jezdil na drahé dovolené, či splácel hypotéku.

"Já jsem takový pisálek, který si v průběhu dne ke všemu dělá poznámky a nechává je po bytě válet, dělá si výpisky z knih, citáty, hlášky z filmů," uvedl podle Lidovek Dbalý u vazebního zasedání jako vysvětlení pro vedení deníku.

Dbalý je viněn kvůli zakázce na digitalizaci chorobopisů z roku 2009 a zakázce na nákup gamma nože v hodnotě 140 milionů korun. V prvním případě se měl Dbalý se skupinou lidí dopustit praní špinavých peněz a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, a způsobit tak Nemocnici na Homolce škodu 57 milionů korun. V případě gamma nože si pak spolu s tehdejším náměstkem nemocnice Michalem Toběrným údajně řekl o úplatek ve výši čtyř procent ceny zakázky.

Související

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým

Dbalý si odpyká deset let, soud potvrdil propadnutí majetku

Pražský vrchní soud dnes uložil bývalému řediteli pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíru Dbalému celkový trest deseti let vězení a potvrdil mu trest propadnutí majetku. Zamítl lékařovo odvolání v kauze ovlivnění zakázek na digitalizaci chorobopisů a nákupu Leksellova gama nože. Verdikt, podle kterého bral Dbalý za zmanipulování nemocničních tendrů úplatky, je pravomocný.

Více souvisejících

Vladimír Dbalý (exředitel nemocnice Na Homolce) Nemocnice Na Homolce krimi

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 7 hodinami

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

Zdroj: David Holub

Další zprávy