Kdo vyhraje Cenu Michala Velíška? Favoritem je ubodaný Petr (†16)

Praha - Jako každý rok vyhlašuje Televize Nova Cenu Michala Velíška, která je už řadu let oceněním pro obyčejné lidi, kteří se stali hrdiny. Letošním favoritem je Petr Vejvoda, kterého ubodala schizofrenička Barbora Orlová.

Petr Vejvoda, 16 let, ze Žďáru nad Sázavou

Ráno se mezi studenty Střední odborné školy ve Žďáru nad Sázavou dostala do budovy cizí mladá žena a nečekaně zaútočila na jednu ze studentek. Bodla ji do ruky replikou vojenského nože s délkou čepele 21 centimetrů.

Když jí okamžitě přispěchal na pomoc spolužák Petr, vrazila mu útočnice nůž do hrudníku. Pak se znovu soustředila na již napadenou dívku, běžela za ní a stříkala po ní pepřovým sprejem.

Studentce se podařilo utéci, a tak chytila jinou, která zrovna procházela okolo. Bodla ji nožem do břicha a odtáhla do šaten jako rukojmí. Když do školy přijela zásahová jednotka, policejní vyjednavač přiměl ženu, aby ho vyměnila za těžce zraněnou dívku. To se povedIo, ale i jeho násilnice lehce poranila. Chvilky nepozornosti pak využili policisté a útočnici zneškodnili taserem. Petr Vejvoda utrpěl tak vážné zranění, že mu ještě ve škole podlehl.

Petr Dlouhý, 30 let, z Prahy

Z parkoviště ve Štěchovicích sjelo osobní auto i s řidičem do Vltavy. Třebaže tomu na břehu přihlíželo několik diváků a někteří si nehodu i fotografovali, zasáhl pouze jediný mladý muž. Šlo o minuty. Ačkoliv se nacházel na druhém břehu řeky a potápějící se auto bylo už vzdáleno na 10 metrů od břehu, Petr Dlouhý přeběhl most, skočil do vody, rozbil sklo a vyprostil z auta staršího řidiče.

Protože muž byl invalidní, jeho záchrana stála Petra mnoho sil. Naprosto vyčerpán dostal řidiče sám do bezpečí. Teprve poté dorazily všechny složky Integrovaného záchranného systému. Vše dobře dopadlo. Lékaři oběma mužům – zachránci i zachráněnému – ošetřili pouze lehčí řezné rány od skla.

Hasiči i policisté na místě události okamžitě vyjádřili Petrovi uznání. Teprve dlouho poté se potápěčům podařilo vytáhnout auto ze dna řeky řadu metrů dál od parkoviště.

J. C., 30 let, z Prahy

Během jízdy městským autobusem si cestující žena všimla, že jeden pasažér ničí sedačky a upozornila na něj řidiče. Za to si od vandala vysloužila příval sprostých slov. Když to slyšel spolucestující J. C., okamžitě se jí zastal.

Poté co oba muži přestoupili z autobusu do metra, obrátil násilník svoji agresivitu proti J. C. Nadával mu, vyhrožoval a po vystoupení ho na nástupišti tvrdě fyzicky napadl. Pak zmizel do vagónu a chtěl odjet. Netušil však, že celý incident viděli městští strážníci, kteří ho vzápětí vyvedli ven ze soupravy metra a předali Policii ČR. Případ není dosud uzavřen.

Související

Ilustrační fotografie.

Soud nepravomocně ukončil detenci ženy, která ve Žďáru zabila studenta

Městský soud v Brně nepravomocně ukončil zabezpečovací detenci Barbory Orlové, která v roce 2016 zabila ve škole ve Žďáru nad Sázavou šestnáctiletého studenta. Pobyt v detenci by nyní měla nahradit ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Rozhodnutí není pravomocné, státní zastupitelství má možnost podat stížnost.

Více souvisejících

vražda na střední škole ve Žďáru nad Sázavou (14.10.2014) cena zdeňka velíška

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

Policie SR, ilustrační fotografie.

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Aktualizováno včera

Ebráhím Raísí

Írán se obává o prezidenta Raísího. Prezidentský vrtulník havaroval

Nejasný je osud iránského prezidenta Ebráhíma Raísího po havárii jednoho ze tří vrtulníků v konvoji, který politika převážel. Íránská média zprvu podle světových agentur informovala o "tvrdém přistání". Úřady se strojem ztratily kontakt, probíhá rozsáhlé pátrání. Raisí má být v ohrožení života. 

včera

Natálie Grossová ve filmu Společně sami.

RECENZE: Nesoudný produkt Společně sami se neměl dostat do kin

Stává se už jen velmi málo, aby se do českých kin dostal film, jehož kvality jsou k samotnému promítání zkrátka nedostačující. Řemeslnou neschopností počínaje, zcela otupujícím dějem a neexistující pointou konče. Většina těchto projektů je navázaná na jména Evy Toulové a Tomáše Magnuska. Novinka Společně sami do této kategorie bohužel spadá.

včera

Zbyněk Stanjura

Stanjura by uvítal odchod Pavla Novotného z ODS

Ministr financí a místopředseda ODS Zbyněk Stanjura by uvítal, kdyby se Pavel Novotný rozhodl sám ze strany odejít. Stanjura to řekl v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce.

včera

včera

David Pastrňák

Pastrňák se Zachou prošli zdravotní prohlídkou a jsou blízko účasti na domácím MS

Největší česká hokejová hvězda David Pastrňák je blízko tomu, aby mohla být v pondělí přivítána v Praze, kde by se připojila k národnímu týmu na mistrovství světa. Poté, co útočník se svým Bostonem vypadl z play-off kanadsko-americké NHL, měl nyní projít bez problémů nezbytnou zdravotní prohlídkou a na základě toho ho tak jeho zaměstnavatel může uvolnit. Zdravotní prohlídkou pak prošel i další bostonský medvěd Pavel Zacha.

Aktualizováno včera

včera

včera

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy