Česko uctilo památku obětí z Brodu: Cizinci nechápali, Ostrava se divila

Uherský Brod - Českem se dnes v poledne rozezněly sirény a zvony na památku obětí útoku v Uherském Brodě. V tamní restauraci minulý týden třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a pak sebe. O symbolické připomínce tragické události spuštěním sirém na dvě minuty a dvacet sekund rozhodla vláda, farnosti ke zvonění vyzvala Česká biskupská konference.

V centru Uherského Brodu se v poledne moc lidí nepohybovalo, část z nich se zastavila a uctila památku obětí, někteří lidé však pokračovali v chůzi. Na centrálním Masarykově náměstí se zastavila i místní mladá žena. "Jsem tady náhodou a myslím, že ti, co tam umřeli, si to zaslouží. Tohle je důstojný způsob jejich připomenutí. Od těch, co šli, je to trošku sobecké," řekla ČTK.

Památku obětí tiše uctil i prezident Miloš Zeman při setkání se zaměstnanci firmy EvoBus a občany Holýšova na Domažlicku, které navštívil při své cestě po Plzeňském kraji. K pietní vzpomínce se připojila i brněnská filharmonie, která měla v Janáčkově divadle generální zkoušku na koncert na téma "osudové drama člověka". V poledne byla po dobu houkání sirén přerušena, řekla ČTK pracovnice filharmonie Lenka Němcová.

Podobně se k uctění památky zemřelých postavili pořadatelé festivalu Colours of Ostrava, kteří na dobu znění sirén přerušili tiskovou konferenci v Ostravě. Naproti tomu na hlavním ostravském Masarykově náměstí se při zvucích sirén nezastavil téměř nikdo. Mnozí zřejmě ani netušili, proč sirény houkají. "To není zkouška sirén jako každý měsíc?" divil se jeden z oslovených chodců. Lidé dál kráčeli i před ostravskou Novou radnicí. Rozeznění sirén zřejmě nezaregistroval ani český daviscupový tým, který do radnice právě vcházel.

Ruch se nezastavil kvůli sirénám ani na Václavském náměstí v Praze. Někteří cizinci se sice nechápavě rozhlíželi po původu zvuku, většinou ale hned pokračovali v chůzi. Sirény nezastavily ani spěchající Čechy, kteří si většinou po chvíli vzpomněli, proč nezní jako obvykle ve středu. "Je to asi kvůli tomu neštěstí v Uherském Brodě," řekla starší žena.

Tento týden začaly pohřby obětí, v pondělí se lidé rozloučili se zavražděnou servírkou,v dalších dnech následovaly další pohřby. Dnes byla v Uherském Brodě pohřbena zřejmě pátá oběť, další pohřeb by se měl konat v pátek. Ve středu byl podle deníku Blesk ve Zlíně zpopelněn střelec.

Související

Více souvisejících

Střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě (24. 2. 2015)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy