Hrubá nedbalost, řekl soud. Zdravotní sestra z Orlové dostala další trest

Ostrava - Zdravotní sestra Ivanka Barochová, která v ambulanci v Orlové nechala budoucí matku vypít jedovatý roztok místo glukózy, si odsedí jeden rok. Verdikt dnes potvrdil odvolací Krajský soud v Ostravě, ženě ale uložil ještě další trest.

Krajský soud se dnes zabýval odvoláním státní zástupkyně i obžalované. Žalobkyně požadovala udělení zákazu činnosti, který Okresní soud v Havířově s vysvětlením, že obžalovaná je už v důchodu, neudělil. Navíc žádala i změnu věznice, ze zařízení s dozorem na mírnější věznici s dohledem. Naopak obhájkyně Barochové žádala mírnější trest.

Odvolací senát nakonec původní rozsudek zrušil a vyhlásil nové rozhodnutí. Výši trestu ponechal stejnou. Souhlasil ale se zákazem činnosti i s mírnějším typem věznice. Podle předsedy odvolacího senátu je trest přiměřený a splňuje zákonné podmínky. "Jednání hraničilo s hrubou nedbalostí," řekl.

Odsouzená žena dnes před soudem zopakovala, že všeho lituje. "Nevím, jak s tím budu moci žít. Možná se s tím nikdy nevyrovnám. Je mi to moc líto. Stále mám tu ženu před očima," řekla. Naopak pozůstalí po mrtvé ženě by uvítali ještě vyšší trest. "Věřím, že jsou soudci zkušení, dala bych jí ale více," řekla matka mrtvé ženy. "I když říká, že jí to je líto, nám to dceru nevrátí," uvedla.

Mladá žena přišla loni 18. června do diabetologické ambulance v areálu orlovské nemocnice na běžné vyšetření těhotenské cukrovky. Odsouzená žena jí měla dát vypít glukózu a po dvou hodinách změřit obsah cukru v krvi. Barochová se ale spletla a místo glukózy otevřela směs fenolu a kafru, která se používá jako desinfekce. Několik lahví desinfekce se totiž už v lékárně omylem dostalo mezi lahvičky s glukózou. Není ale zřejmé, kdo udělal další chybu. Obhájkyně upozorňovala i na to, že lahvička byla chybně označena. Chyběl na ní štítek s nápisem, že se nesmí užívat orálně.

Související

V této ambulanci se ve středu ráno stalo obrovské neštěstí. Při běžném testu se žena napila zřejmě jedu.

Policie obvinila zdravotní sestru ze smrti těhotné ženy v Orlové

Orlová - Kauza fatální záměny pokračuje. Policie dnes obvinila ženu ze smrti nastávající maminky v Orlové. Zdravotní sestra dala těhotné ženě omylem vypít dezinfekci. Když se na záměnu přišlo, personál zalarmoval policii. Hlídka našla ženu v jejím bytě v bezvědomí, záchranáři jí ale už nedokázali pomoci.

Více souvisejících

Otrávená těhotná žena (19.6.2014) soudy

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy