Policie končí vyšetřování firem v Rathově kauze. Padne žaloba?

Praha - Podle informací České televize policie ukončuje další část vyšetřování týkající se exhejtmana Davida Ratha. Týká se firem, které se údajně podílely na zmanipulovaných veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Spis bude nyní poskytnut advokátům k prostudování. Mohou navrhovat doplnění vyšetřování, které se ukončí například podáním obžaloby.

Podle žalobce Jiřího Pražáka z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který má případ na starost, prý policie považuje vyšetřování za ukončené. "V průběhu dubna se budou obvinění seznamovat se spisem. Počet obviněných se během vyšetřování nezměnil, je to stále osm právnických a devět fyzických osob," řekl televizi Pražák.

Obvinění se týkají přijetí úplatku, podplácení, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, pletich při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie.

Policie firmy obvinila v říjnu 2013. Je mezi nimi největší česká stavební společnost Metrostav, která odmítla spojitost s kauzou exposlance. Podezření se podle dřívějších informací médií týkají například tendrů pro nemocnice v Kladně, Mladé Boleslavi a Kolíně a dodávky vozů pro středočeskou záchrannou službu.

Pražák rovněž v roce 2013 uvedl, že se z části jedná o zakázky, kvůli kterým se již koná hlavní líčení od srpna téhož roku. Rath je v něm obžalovaný s dalšími deseti lidmi. Nyní je rozdělené do dvou částí - počátkem dubna chce soud vynést rozsudek nad devíti obžalovanými, kterým žalobce navrhl od dvou do devíti let vězení a dvě podmínky, a v části Ratha a Lucie Novanské podezřelé z organizování údajně upravených tendrů soud vypsal termíny ještě do května.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Metrostav Korupce

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy