Odposlechy v kauze Rath: Advokáti pohořeli, soudce manžele Kottovy nešetřil

Praha - V kauza kolem exhejtmana Davida Ratha byly dnes vyneseny první rozsudky. Odposlechy telefonních hovorů byly u soudu použitelné, řekl dnes soudce Robert Pacovský při odůvodnění rozsudku. Výpověď podnikatelky Ivany Salačové byla podle soudu úplná a pravdivá.

Korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji podle soudce řídila exředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a také bývalý poslanec ODS a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott. Oba dostali nejvyšší trest ze všech - 7,5 roku vězení.

Kvalitu hovorů a jejich význam často při hlavním líčení zpochybňovali advokáti. Státní zástupce odposlechy považuje za jeden z pilířů obžaloby. Podle Pacovského lze uznat, že některé odposlechy byly těžko srozumitelné a některé vůbec. "Nicméně pokud zdejší soud udělal skutkové závěry, tak ve všech případech jsou odposlechy srozumitelné a lze o ně závěry opřít," řekl.

Pacovský dále uvedl, že polehčující okolností u Kottových je dosavadní trestní bezúhonnost. Další skutečnosti jim ale přitěžují. Zejména je to podle něj fakt, že v ovlivňování tendrů ve Středočeském kraji sehráli jednu z klíčových rolí. "Dopustili se více úmyslných trestných činů. Byli jedním z hlavních příjemců úplatků, které byly rozdávány," dodal soudce.

Pacovský také hovořil o "vysoké míře sofistikovanosti a organizovanosti trestné činnosti". Vyplývá to prý hlavně z toho, že ačkoliv se na kontrolách zakázek podílelo značné množství lidí, přesto měly význam pouze formální.

Salačová se jako jediná přiznala ke korupci a soud uznal návrh žalobce, který pro ni žádal pozici spolupracující obviněné. Vyvázla s tříletým podmíněným trestem.

"Výpověď před soudem i její poslední z přípravného řízení soud hodnotí jako úplnou a pravdivou," řekl Pacovský. Věrohodně podle něj popsala, jak se odehrály manipulace s tendry na opravu gymnázia v Hostivici a zámku Buštěhrad.

Její výpověď přitom prý nestojí osamoceně, ale souvisí s dalším dokazováním. "Ve všech skutečnost je její výpověď podporována dalšími důkazy. Obžaloba není postavená jen na ní," dodal soudce.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath Ivana Salačová (obžalovaná v kauze Rath) soudy

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

Maradonova smrt a nová fakta. Zvrat ve vyšetřování záhadného úmrtí legendy

Ve věci úmrtí argentinské fotbalové ikony Diega Maradony publikoval soudní znalec novou lékařskou zprávu, která odporuje dosavadním závěrům vyšetřovatelů.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy